MFN 35 jaar

Tijdens de jubileumbijeenkomst van de MFN in oktober 2022 heeft voorzitter Hans Baartman de ontwikkeling van de MFN samengevat in het volgende overzicht.

Hoe begon het voor mij: Ik hield mij van kinds af aan bezig met filatelie van Nederland en Overzeese Gebiedsdelen, en begin jaren 80 had ik ook een paar motorzegels en wat stempels verzameld.

Toen zag ik in 1987 een berichtje in Moto73, waarop een telefoontje volgde (lekker ouderwets hè?) naar Eric Mulder. En een afspraak om langs te komen.

Dus met de motor (mijn enige vervoermiddel destijds, een oude leger-Harley), met een papieren routebeschrijving (er was nog geen TomTom) eind 87, in de kou naar Houten getogen.

Daar aangekomen heb ik onder het genot van een bakje koffie Eric aangehoord wat de MFN was en wilde betekenen, en ben toen gelijk lid geworden en heb het clubblad nummer 1 meegekregen. Nog lekker ouderwets handmatig getypt.

Ook werd Eric zijn verzameling bekeken. Tsjonge, er was wel meer uitgegeven dan ik dacht. Tenslotte nog wat geruild en gekocht.
Tevens de stempelcatalogus van een zekere Chambers aangeschaft.

Daarna de 1e MFN bijeenkomst bij de Pally bijgewoond, en het bestuur en andere leden ontmoet. Hierna volgden er nog vele MFN middagen daar in Nieuwegein.

De eerste samenstelling van het bestuur was: Jan Termaaten (voorzitter), Eric Mulder (penningmeester), Nico Helling (secretaris) en Hans de Kloet die de nieuwsbrief deed.

Zachtjes aan groeide de collectie gestaag, door ruilmiddagen, veilingen etcetera. Zowel zegels, stempels als postwaardestukken. Vooral de MFN veilingen waren en zijn vaak een bron van pareltjes voor de collectie. Maar ook het ruilen en kopen op de bijeenkomsten leverden veel aanvulling voor de verzameling.
Na een tijdje kwam ook de 1e uitgave van de MFN zegelcatalogus uit op A4 formaat.

In 1992 was het eerste lustrum, waarbij alle leden een MFN schuifpuzzel kregen. Laat ze maar schuiven die MFN-ers, moet men gedacht hebben.

Inmiddels zijn we aangeland bij de 90-er jaren waarin de MFN het land introk. Zo waren er in 1993 MFN bijeenkomsten in Ede bij MC de Kraats en in Woudenberg bij MC Wombarg.

Ook werd in '93 voor het maken van de Nieuwsbrief overgeschakeld van ouderwets typen naar de PC.

In de jaren erop waren we weer bij de Pally te gast tot '96. Toen was er een MFN bijeenkomst in Meppel bij de Poort van Drenthe.
Het jaar erop was de voorjaarsbijeenkomst voor het eerst in Harmelen, bij Harmelens Initiatief. Hier hebben tot 2005 MFN bijeenkomsten plaatsgevonden.
Tot het millennium zijn we ook te gast geweest in Rosmalen (D'n Beer), Zetten (Duivenlokaal Lingebode), Rijswijk (Don Bosco), Arkel (MC de Bougie).

Inmiddels doet de euro zijn intrede en dus gaat de MFN ook over op de nieuwe munteenheid.

Ook volgen in het eurotijdperk veel MFN bijenkomsten op diverse plaatsen. Naast Harmelen waren we te gast bij verschillende locaties. We komen nog eens ergens hè?
Zo noem ik onder andere Voorschoten (Merelhof/Ruimte Plus), Piramide van Austerlitz, Apeldoorn (de Boerderij), Lexmond (50cc Motormuseum), Vinkeveen (de Boei).

In 2008 waren we voor het eerst in Zwembad H2O in Harmelen. Ook in dat jaar zijn voor het eerst de MFN persoonlijke postzegels verkrijgbaar op de bijeenkomsten.
In 2008 werd ook Cor Verlooij gehuldigd als Vriend van de MFN.

In 2009 werd voor het eerst de Nieuwsbrief verzonden met daarop de MFN persoonlijke nieuwsbriefzegel.

Datzelfde jaar komt ook de Engelse vertaling van de Nieuwsbrief op de site te staan. De website die overigens essentieel blijkt te zijn, mede door de zegelcatalogussen die daar voor leden te zien zijn.

In 2010 waren we in Gouda (brievenbeurs in de Mammoet) en Voorschoten (Buurthuis Bloemenwijk Bosgeest). De jaren erop waren we ook nog in Purmerend (Jan v. Egmond Lyceum) en Renswoude (Bikers Best Goldwing parts).

In 2012 was er de jubileumbijeenkomst in verband met het 25-jarig bestaan.

Vanaf 2013 wisselen de locaties Voorschoten en Harmelen elkaar af, tot 2020 wat ook voor de MFN een zwart jaar was. Door Corona geen bijeenkomsten, en in 2021 eerst een online voorjaars "bijeenkomst".

Najaar 2021 was gelukkig weer een fysieke bijeenkomst mogelijk en in verband met de mogelijkheid voor social distance is toen, en ook in 2022, gekozen voor H2O.

En daar zitten we dan, 35 jaar in vogelvlucht, met diverse mijlpalen maar ook wel wat minder leuke dingen. Zo zijn er diverse leden ons ontvallen en is het ledenaantal al enkele jaren stabiel. Gelukkig, want veel filatelistische verenigingen zijn al ter ziele gegaan bij gebrek aan leden.

Ook zijn er in de voorbije 35 jaar diverse bestuurswisselingen geweest.
Zo zijn Herman van der Maaten, Hans de Kloet en Wijbe Brouwer voorzitter geweest.
Heeft Eric Mulder, later Hans de Kloet en thans Paul Essens onze centjes beheerd.
Is de nieuwsbrief van Hans de Kloet naar Herman van der Maaten en later Paul Essens overgegaan. De laatste beheert tevens de website.
Het secretariaat is al die jaren in handen geweest van Nico Helling.
De veilingen werden georganiseerd door Hans de Kloet, later Gerard van der Linden en nu weer door Hans, en geleid door Jan Termaaten, Herman van der Maaten, Hans de Kloet, Wijbe Brouwer en nu Nico Helling.
Ik wil hierbij al deze mensen bedanken voor hun inzet. Mocht ik nog iemand vergeten zijn, dan excuus hiervoor.

De MFN heeft in de loop der jaren al aardig wat gadgets uitgegeven aan de leden. Van tas tot balpen en van verjaardagskalender tot boekwerkje. Al deze zaken, en ook enkele speciale nieuwbrieven, zijn hier in de zaal om nog eens te bekijken.
En als klap op de vuurpijl dit jaar een velletje motorzegels via de Liechtensteinse Post, en voor de bezoekers van de jubileumbijeenkomst een bijzondere koffie/theemok.

Ik spreek de hoop uit nog veel jaren te kunnen genieten van onze hobby en hoop dat de MFN nog veel jaren blijft bestaan.

 

Hans Baartman

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home