Goapex 2021

Tegenwoordig zijn de virtuele tentoonstellingen behoorlijk in opkomst. Meerdere websites bieden de mogelijkheid om je tentoonstellingsverzameling te showen, en vaak kan tijdens een fysieke show ook deelgenomen worden aan een dergelijke virtuele pilot, zeg maar een test-tentoonstelling.
In Goa, een provincie in het oosten van India en de rijkste streek van het land, vond in de hoofdstad Panaji van 30 november tot 2 december 2021 de eerste virtuele regiotentoonstelling van India plaats: Goapex 2021.

Voordeel was dat de héééle tentoonstelling paste in één computer. Er was een groot aantal deelnemende inzendingen, waaronder veel thematische exhibits. Enige benodigdheid was een zaaltje voor de bobo's en de prijsuitreiking. De "show" werd een groot succes, en inmiddels zijn er al meerdere van deze tentoonstellingen georganiseerd of geweest in het Indiase.

Maar nu over de voor ons belangrijke thematische feiten. De organisatie had toch gelden nodig om één en ander qua organisatie te bekostigen, en had daarvoor bedacht om, op zijn India's, verschillende verzamelwaardige enveloppen uit te brengen en te verkopen. Zo werden er onder andere 1000 enveloppen Tin-Can-Mail uitgebracht, ook echt vervoerd als Tin-Can-Mail, dus in een dicht gesoldeerd blik voor de kust van Niuafo'oa (ja) in zee geworpen in de hoop dat het blik zou aanspoelen op het eilandje en dus bezorgd kon worden. Verder nog eens duizend enveloppen die per veerboot verzonden werden, en nu komt het: 1000 briefstukken die op taximotorfietsen vervoerd zijn.

Deze taximotorfietsen zijn kenmerkend voor Goa, omdat in deze kleine provincie van 3700 km² met meer dan 1,5 miljoen inwoners het autoverkeer steeds vast loopt, maar de motoren tussen het verkeer door kunnen laveren. De passagier gaat dan achterop de motor zitten, al dan niet voorzien van een helm, en wordt door de rijder naar de plaats van bestemming getransporteerd. In de Motor Vehicles (Amendment) Bill van 2018 is Goa de enige provincie waar de taximotorfiets is toegestaan. Het bestuur van Goa heeft wel het soort motorfiets bepaald dat gebruikt mag worden: de Hero (lees: Honda) Splendor+ met verlengde buddyseat. Ook moeten ze wel herkenbaar zijn als taxi door een geel voorspatbord en verder overwegend zwart zijn.

De voor de Goapex 2021 vervoerde brieven werden van Panaji naar Velha gereden, voorzien van de handtekening van de chauffeur en het logo van India: 75 jaar onafhankelijk.

 

Hans de Kloet

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home