GGG

Elk jaar viert de Mexicaanse post de "Dag van de Postbode" op of rond de elfde november.
Verleden jaar (2021) was dat op de 12de, en dat werd weer gevierd met een serie zegels. Dit keer geen motorfiets maar wel een motorrijdende postbode die een brief overhandigt met zijn helm nog op.
De zegel is als loketvel in strippen van vijf zegels, een complete serie, en als een speciaal blokje uitgegeven en is niet geperforeerd maar gestanst. Ook uitgegeven op FDC.


Deel van een loketvel


FDC (met zegelstrip uit loketvel)

Een blokje van een dag
De Udmurtia (of zoals wij deze staat noemen: Oedmoertië) -afdeling van de Russische Post heeft een jubileumpostblok uitgegeven.
Op 3 november werd een postblok ter ere van de 100ste verjaardag van de oprichting van de Republiek Oedmoertië in omloop gebracht. De plechtige ceremonie van de speciale afstempeling van de postzegel vond plaats in de vergaderzaal van de regering  van Oedmoertië.
Op de postzegel is een felicitatie-inscriptie geplaatst, in de marge van het blok het wapen van de republiek, natuurlijke en architectonische bezienswaardigheden en een nationaal ornament. De fabricage van auto's en motorfietsen wordt ook getoond. Voor ons wel zo leuke natuurlijk. De oplage van het blok, met één rond gevormde zegel van 100 Roebel, is 27 duizend exemplaren.

De eerste dag enveloppen zijn met het Moskouse stempel uitgevoerd, maar tonen het wapen van de republiek en de verjaardagsdatum.
De fdc's werden alleen verkocht in het postkantoor van de hoofdstad Izjevsk.

Het postblok voor de 100ste verjaardag van de oprichting van Oedmoertië werd uitgegeven op initiatief van de regering van de UR, met de steun van de Russische Post.

De Covid pandemie heeft voor ons toch nog een aardig stempeltje opgeleverd.
Toen de Chinese post, na een paar maanden verplicht gestopt te zijn met postdiensten, in Yong Zhou op 20 maart 2020 het werk weer hervatte, werd dat gevierd met een speciaal poststempel. In het stempel staat de tekst "Yong Zhou Post hervat het werk" en is onder andere een scooter afgebeeld.

De overstap van racemotorfietsen naar het scooterracen wordt niet vaak gemaakt. Toch deed de held afgebeeld in het hieronder getoonde Italiaanse stempel dit.
Na niet onverdienstelijk coureur voor Moto Guzzi, Rumi en Gilera te zijn geweest (individueel Goud in de 6-daagse van San Remo en in 1949 in Wales op Gilera), werd Carlo Merlo coureur op de ISO en Vespa scooters. Op de Vespa wist hij de motorfiets versie van de Mille Miglia te winnen en als stayer, op de Vespa, behaalde hij meerdere successen met renner Bevilaqua op de baan en de weg. Later werd hij één van de grote promotors van de motorsport in Italië. Hij woonde in het Turijnse stadje Pinerolo en het zal dus geen verwondering wekken dat juist in die plaats een Vespa-club is gevestigd die veel evenementen met scooters organiseert.
In het weekeind van 26 en 27 september 2015 werd daar de eerste Carlo Merlo Memorial gehouden die door de post met het getoonde stempel werd bekroond. Hier dit stempel op een stempelfrankering.

Van een verzamelaar die net als ik ook elektrische fietsen spaart ontving ik de tip dat in het Franse Covid boekje ook een zegel met een van deze rijwielen voorkomt, en wel boven de motorzegel. Heel duidelijk is het niet te zien, maar het is zeker een accu die achter de zadelstang zit, en die heb je alleen nodig op een elektrisch rijwiel.

Soms is een op het oog onooglijke envelop toch een leuk verzamelwaardig stuk. Zo zag ik laatst dit Thaise vensterenvelopje, een dienstenvelop van de post zoals uit de tekst in het kader blijkt.

Op de achterzijde reclame voor verschillende nieuwe uitgiften waaronder de in 2015 uitgegeven serie "Nationale Kinderdag", met publieke vervoersmiddelen. Voor ons interessant vanwege de twee getoonde zegels.

Vanwege het officiële karakter valt de envelop volgens mij in het Postwaardestuk kader en is het verzamelwaardig en zelfs tentoonstellingswaardig.
Zouden jullie dit stuk niet nemen?

 

Hans de Kloet

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home