Verkopen op Delcampe of eBay een risico?

In het blad Filatelie van april 2022 staat een artikel, gebaseerd op een artikel uit het Belgische blad De Postzegel, over het risico van verkopen op sites als Delcampe of eBay aan mensen in Duitsland.

Het betreffende artikel verhaalt van een enthousiast filatelist die, na jaren verzamelen waarbij hij ook veel gebruik maakte van Delcampe, besloot zijn verzameling te verkopen. Hij bood zijn zegels los of per serie aan op Delcampe.
Na enige tijd ontving hij een brief namens de Duitse vereniging van postzegelhandelaren, de APHV. Daarin werd hij beticht van valse concurrentie, omdat hij postzegels verkocht zonder zich aan de (Duitse) regels voor consumentenbescherming te houden.
Volgens de APHV kon hij, gezien zijn grote aantal transacties via Delcampe, geen hobby-handelaar zijn. Daarom moest hij zich houden aan de regels voor consumentenbescherming zoals die gelden voor professionele handelaren. De APVH eiste dat hij zich voortaan niet meer als privé-verkoper zou voordoen, en dat hij circa 350 euro zou betalen ter vergoeding van de kosten voor deze officiële waarschuwing. Zo niet dan zou hij voor de Duitse rechtbank gedaagd worden.
Na enig beraad besloot de verzamelaar niet op de brief te reageren, met een rechtszaak als gevolg. Daarin werd de APHV, ondanks verweer van de mans Duitse advocaat, volledig in het gelijk gesteld en werd hij veroordeeld tot het betalen van in totaal circa 6.500 euro.  Bij herhaling liep hij de kans veroordeeld te worden tot een dwangsom van 250.000 euro en 6 maanden gevangenisstraf.

Bij incidentele aanbieding van enkele postzegels lijkt het risico gering te zijn, maar een gewaarschuwd mens telt voor 2!
Bij verkopen op sites als Delcampe en eBay lijkt het dus verstandig om goed op te letten dat de (Duitse) regels voor consumentenbescherming worden nageleefd, of dat duidelijk wordt aangegeven dat niet aan Duitsers verkocht wordt. Binnen Delcampe lijkt er (nu) zelfs een mogelijkheid te zijn om advertenties voor Duitsland te blokkeren.

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home