Mexico fake news?

Door alle moderne technieken is het tegenwoordig niet gemakkelijk meer om te zien of iets dat je ziet de werkelijkheid is, of niet. Dit geldt voor nieuwsfeiten, denk aan alle controverse rond COVID‑19 of de laatste Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar zeker ook voor beelden, zowel stilstaand als bewegend.
Maar denk niet dat dit een totaal nieuw verschijnsel is, ook vroeg in de vorige eeuw werden er al volop beelden gemanipuleerd. Denk bijvoorbeeld aan de diverse bewerkte foto's uit de tijd van Stalin, waarop in ongenade gevallen publieke figuren van bestaande foto's werden gewist.
En (ik zou bijna zeggen uiteraard) kun je er ook voorbeelden van vinden in de motorfilatelie. Recent zag ik een sterke vergroting van de eerste postzegel met afbeelding van een motorfiets, de expreszegel van Mexico uit 1919! (hier de in 1940 overdrukte versie)


Detail van de zegel, bewerkt om de zichtbaarheid te verbeteren

Daarbij viel mijn oog op 2 letters op de kist op het zijspan: MЯ, dus RM in spiegelbeeld. Normaal staat RM, als het om postale zaken gaat, voor de (Engelse) Royal Mail. Maar in Engeland rijdt men links, en daarom zit een zijspan daar normaal links aan de motor gemonteerd. Op de zegel zit het zijspan echter rechts.
De motorfiets lijkt op een Harley-Davidson, en die hadden in die tijd een verticale hendel aan de linkerkant van de tank zitten om te schakelen. Op de zegel zit er ook een verticale hendel aan de tank tussen de motor en het zijspan, dus rechts.....
Het lijkt er dus op dat de afbeelding op de zegel in zijn geheel gespiegeld is, beeldmanipulatie dus! Maar..... wat doet een (Amerikaanse) Harley‑Davidson in 1919 bij de Engelse Post??

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home