Keuzes maken!

In de vorige nieuwsbrief meldde ik al dat we soms voor het dilemma staan of we een bepaald filatelistisch stuk of zegel wel of niet moeten melden, dan wel moeten opnemen in de catalogus.
Een moeilijke discussie ontstaat vaak in geval van een onduidelijke afbeelding.

Zo is er een postwaardestuk van Roemenië met een afbeelding van het gebouw waar in 1991 een filatelistische tentoonstelling werd gehouden.

Rechts is een trap te zien met daar voor iets dat herkend kan worden als een geparkeerde scooter:

Qua formaat zou het kunnen, maar het lijkt of de "scooter" zweeft. En vliegende wegvoertuigen kennen we alleen van James Bond. Afgekeurd dus.

Een ander discussiepunt komt naar voren als iemand een motorfiets herkent in een wel heel kleine situatie. Zo bestaan er van Tsjechoslowakije series postwaardestukken met straattaferelen, waar vaak een motorfiets aanwezig is. Maar of dit er een is?
Op het marktplein van Praag zou een motorrijwiel geparkeerd staan, met daarop twee kisten of pakketten. Zie het midden van het uitvergrote beeld.

Het zou kunnen, maar het is wel heel klein en onduidelijk. Maar als je erin gelooft……

Vaak is er op de hele zegel geen motorfiets te bekennen, maar wel een motorrijder. Het is natuurlijk ondenkbaar dat een motoragent met helm en kostumeke niet ergens (net buiten beeld) een brommer heeft staan. Soms vinden verzamelaars dan dat deze zegel toch als motorzegel aangeduid moet worden.
Zo'n afbeelding vind je op het velletje van Japan in de serie Hometown Scenes, waar de gemotoriseerde postbode ruim bedeeld wordt. Op de uitgave van november 2008 is een postbode zonder motorfiets te zien.

Als je zover wilt gaan om dit te verzamelen hoort deze natuurlijk in je collectie.

De laatste voor deze keer is een nieuwe soort: de magazine-kaart/zegel.
Degenen die het maandblad Filatelie ontvangen hebben hem al gespot, de elektrische driewielige bakfiets van de PostNL. In maart werd het blad door René verstuurd met gebruikmaking van deze kaart, met daarop deze 3-wieler die in de toekomst, als die het nu al niet doet, zeker deel uit gaat maken van ons thema.

 

Hans de Kloet

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home