GGG

Van het dwarsverband voor ons thema, de helm, zijn maar een paar zegels te vinden. Een dwarsverband is in de filatelie een zegel of item dat niet direct tot het thema behoort, maar er wel binnen toegepast kan worden, zoals helm en motorfiets.
Gelukkig heeft Vietnam, zoals Ad van Tiel ons meldde, daar nu een zegeltje en een fraaie maximum kaart aan toegevoegd.
Op 5 september 2020 gaf de Vietnamese post een serie van vier zegels uit met het thema "verkeersveiligheid". Op één van de zegels staat een jethelm voor gebruik op bromfiets en motorfiets.
Hier een afbeelding van een leuk hoekstuk met drukkleuren en de linker marge van het vel.
De tekst op de zegel verwijst naar de gebruiker en zegt zoiets als: "Verkeersveiligheid voor ieder - draag een helm!"

Op de FDC uiteraard de hele serie, met afbeeldingen van een veiligheidsgordel (auto), een kind in speciaal zitje, twee handen op "10 voor twee" aan het stuur en een fles met drank en dan ons zegel met de helm.
De illustratie op de envelop laat een schoolklasje zien (ik denk tenminste niet dat het allemaal kinders van de juffrouw zijn) dat gebruik maakt van een zebrapad.

De maximum kaart is het fraaist en showt een dame die een integraal helm draagt.
Onderop de kaart weer de tekst: "Verkeersveiligheid voor ieder (of allemaal)!" Lastige taal dat Vietnamees.

Internationale kinderdag in 2019 heeft ook in Kosovo een helmen-zegel opgeleverd. Twee kinderen hebben zich verstopt in respectievelijk een American Football helm (kan ook een ijshockeyhelm zijn) en een Integraalhelm. De laatste kan natuurlijk gebruikt worden op een motorrijwiel of in een sportauto. Als je wilt, is het een motorhelm!
Op de helmen wordt de datum van de Internationale Kinderdag weergegeven: 20 oktober (Nentori is oktober in het Kosovaars).

Als je ook de driewielers in je collectie verzamelt is hier een nieuwtje van China. Op 29 november 2019 gaf de Chinese post een serie van zes zegels uit met als thema "Strijd tegen de armoede". Op één van de zegels van 1.20 yuan (= 120 fen) rijdt een driewieler à la Vespa Ape door de straat van een dorpje met huizen met zonnepanelen op het dak.

Regelmatig verschijnen er zegeltjes waarvan niet direct te zien is of het afgebeelde voertuig een motorfiets is. Ik stop die vraagstukjes in een speciaal mapje op de computer omdat we, voordat we jullie op jacht sturen, wel eerst zeker willen weten of het om een uitgifte passend in ons thema gaat.
Zo een zegel kwam al in 2015 uit in een blok van de Republiek Guinee. De uitgifte herdacht het feit dat het 175 jaar geleden was dat de eerste postzegel, de Penny black, werd uitgegeven.

Op de derde zegel in het blok is een soort bakfiets te zien, een driewieler met een rieten mand. Maar het "fiets"-gedeelte is net niet goed te zien, doordat de zegelwaarde erover heen is geplaatst. We vonden wel dat er voor een gewone fiets veel kabeltjes op het driewielertje zaten, maar of er een motorblokje op zat was erg onduidelijk.

Nu kreeg ik van de Post & Go uitgifte "Mail by bike" het presentation pack in handen, en op de geïllustreerde kaft bespeurde ik een bekend plaatje. Dus de map "Moeilijke Gevallen" geopend en ja hoor, er was duidelijk een match met het Guinee blokzegel.

Op deze foto is duidelijk te zien dat het om een gemotoriseerde driewieler gaat die met gemak in de collectie opgenomen kan worden.
Weer een zegeltje erbij dus uit de keuken van Stamperija.

Er is bijna geen één zichzelf respecterende postdienst in de wereld meer die geen persoonlijke postzegels meer aanbiedt. Uiteraard moeten ze iets bedenken om geld te genereren nu de digitale en veel goedkopere communicatie het wint van het papier. Sommige postdiensten reizen zelfs beurzen achterna om deze producten op hun stand aan te bieden.
De Franse post gaat nog net wat verder en reist ook af naar bijeenkomsten, treffens en dergelijke die niets met filatelie te maken hebben, om daar de PPZ-etten te promoten. Uiteraard zijn er mensen die van deze gelegenheid gebruik maken om hun favoriete motorfiets en/of berijders te vereeuwigen op de vierkante centimeter.
Hier een aantal van die kleinoden:  motorzegels met een agrarisch karakter en van een stripbeurs.

 

Hans de Kloet

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home