De keer dat ik bang was bedrogen te zijn

Door Brit Gullvåg

Het is een bekend feit dat ik motorfietsen verzamel als motief. Het is een geweldig motief geweest om te verzamelen, want niet veel anderen doen het, en ik heb dus het geluk gehad dat andere verzamelaars mij postzegels en enveloppen hebben gegeven die ik in mijn verzameling kan gebruiken. Maar het zou ook leuk geweest zijn om andere gelijkgestemde verzamelaars te vinden.
Dus werd ik lid van MFN, een Nederlandse postzegelclub voor motorzegelverzamelaars. Daardoor ben ik ook in contact gekomen met enkele Nederlandse verzamelaars. Het was vooral Nico die me veel hielp. Hij heeft een geweldige open collectie van één frame over het gebruik van motorfietsen in de oorlog, en hij was het die mij leerde over post die tijdens de Tweede Wereldoorlog per motorfiets werd verzonden. Hij stuurde me kopieën van dergelijke brieven en vertelde mij waar ik op moest letten wat betreft claims op brieven die met motorfietsen waren vervoerd. Ik moest gewoon zoiets hebben, en begon naar veilingen te kijken.

Toen vond ik op een dag plotseling een item op eBay waarop een rubberen stempel stond dat het per motorfiets was vervoerd. De verkoper zei dat dit "zeldzaam" was. Ik moest dit gewoon hebben, en deed een bod. Toen de biedingsdeadline begon te naderen, werd ik overboden. Maar ik moest dit hebben, en ik deed een nieuw bod. Er waren verschillende rondes, maar uiteindelijk was de brief van mij. Maar hij was niet goedkoop.


Zuid-Afrikaanse brief verzonden naar Bloemfontein in Zuid-Afrika. De brief werd eerst per motorfiets verzonden, en is voorzien van een rubberen stempeling "The officer commanding no 3 motor cycle coy", gedateerd 25-2-1941. De brief is afgestempeld in Premier Camp, de volgende dag.


Detail van het stempel

Toen raakte ik in paniek. Ik had hier echt geen verstand van. Kon ik er zeker van zijn dat ik geen kat in de zak had gekocht - of te veel had betaald? De enige persoon die deze vraag kon beantwoorden was mijn Nederlandse verzamelvriend Nico. Dus zond ik een e-mail naar Nederland met de vraag of hij dacht dat dit echt was, en of hij dacht dat ik te veel voor de brief had betaald. Het antwoord dat ik van Nico kreeg was: "Dus jij was de andere bieder".
Dan kon ik er zeker van zijn dat ik geen kat in de zak had gekocht, maar misschien een euro te veel had betaald. En ik heb tenminste een object in mijn verzameling dat Nico niet heeft!

Dit artikel is afgedrukt in Motivsamlaren nummer 45, Herfst 2019, Motor cycle unit, en geschreven door ons Noorse oudlid Brit Gullvåg. Zij heeft met haar verzameling aan diverse tentoonstellingen deelgenomen en goede resultaten behaald. Helaas heb ik (nog) niet de kans gehad om deel te nemen aan een tentoonstelling waar zij ook aan meedeed.
Met Nico wordt Nico Helling bedoeld maar dat was misschien al wel duidelijk.

 

Nico Helling

 

 

Motivsamlaren is het blad van de Zweedse
vereniging van motiefverzamelaars

 

 

 

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home