Ambtelijke briefkaarten

Zoals bekend verzamelt ons mede-clublid Ad van Tiel vrijwel alles wat met motorfietsen te maken heeft en in een album op te bergen is. In zijn verzameling zitten ook enkele "ambtelijke briefkaarten", officiële poststukken verstuurd door (semi-)overheidsinstellingen van vóór de huidige tijd waarin bijna alles per e-mail en internet geregeld wordt.

Hier een interessant voorbeeld. Het betreft een Zwitserse kaart uit 1955, met op de achterzijde dezelfde tekst in de 3 officiële landstalen Duits, Frans en Italiaans:

Met behulp van een woordenboek en Google translate hebben we de Duitse tekst op de achterzijde naar beste kunnen vertaald:

Verzoek om terugzending van een verlopen "ter beschikkingsstellingsbevel voor motorvoertuigen".

Het "ter beschikkingsstellingsbevel voor motorvoertuigen" dat betrekking heeft op het op de achterkant van deze kaart beschreven voertuig en dat de ommestaande datum draagt, is verlopen. Wij verzoeken u dit document binnen 10 dagen terug te sturen naar de Afdeling voor Leger Motorisering, Bern 3.
Indien u dit ter beschikkingsstellingsbevel niet kunt overleggen, dient u ons het verlies, met meezending van deze kaart, schriftelijk te verklaren.

U bent ontheven van de verplichting om dit voertuig in geval van oorlogsmobilisatie ter beschikking te stellen.

Een vernieuwde zelfde verplichting blijft, op basis van de wettelijke bepalingen, voorbehouden.

Afdeling voor Leger Motorisering

Blijkbaar was er in die tijd in het neutrale Zwitserland ook in vredestijd een officiële registratie van de verplichting om een burgerlijk voertuig in geval van mobilisatie ter beschikking te stellen.

Op de adreszijde zou moeten staan om welk voertuig het gaat, maar deze informatie lijkt zeer beperkt:

Het enige dat duidelijk is, is dat het gaat om een Triumph motorfiets, mogelijk van bouwjaar (19)48.
In Zwitserland zijn kentekens niet voertuig- maar persoonsgebonden, dus vermelding van een kenteken lijkt niet zinvol. De voertuigeigenaar woont in Vicques, een plaats in het district Delémont en dat ligt in het kanton Jura. De kentekens in Jura beginnen met de letter JU, gevolgd door 5 cijfers. Niets op de kaart lijkt hierop, dus een kenteken staat er inderdaad niet op.
Verder staan er alleen wat cijfers, niets dat lijkt op een typeaanduiding, cilinderinhoud of framenummer. Blijkbaar vertrouwde de Zwitserse overheid toen nog op de eerlijkheid van zijn inwoners!

 

Met dank aan Ad van Tiel

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home