Wat verzamel je?

Tijdens de lockdown zat ik zo eens naar mijn verzameling te kijken en kwamen er wat overpeinzingen naar boven. Let wel, dit is hoe ik erin sta en iedereen is vrij om er anders over te denken.
Hoe het begon: in 1987 begon ik het thema "motor" te verzamelen. Makkie dacht ik.

Er kwamen al snel wat zegels op mijn pad met een motor erop, en de collectie begon aardig te groeien doordat diverse landen in 1985 het 100-jarig bestaan van de motor eerden met een uitgifte.

Om voor mezelf wat duidelijkheid te scheppen heb ik de definitie van wat nu wel een motor was volgens het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) 1990 maar eens opgezocht.
Dit werd mijn kader: motorfiets = "een motorvoertuig op twee wielen, al dan niet met zijspan of aanhangwagen".
Goed, dat was duidelijk. Dus wat doen we met scooters, solexen en brommers? Verzamelen dus. Of toch niet? Ik stop ze volgens mijn kader dus lekker in de albums.

En wat moet je nu met een 3-wieler zoals een tuk-tuk?

Dus heb ik mijn kader wat aangepast en het werd toen: motorfiets = "een gemotoriseerd voertuig op twee of drie wielen, eventueel met zijspan of aanhangwagen".
Maar ja, dan kom je items tegen als een 3-wielige auto of trike, welke niet in onze catalogus staan.

Verzamelen volgens bovenstaand kader dus? Ikzelf vindt van wel, maar dat is mijn eigen keuze.
En zo ging het verzamelen door, totdat ik een sneeuwscooter tegenkwam.

Ja, het heeft een motorblok, maar geen wielen. Wat doen we daarmee? Ikzelf trek hier de grens. Geen wielen, dus geen motorfiets.
Maar tja, we hebben ook de Deutsche Reich-zegel van een kettenkrad met deels wielen, deels rupsbanden.

Dan komen we op het grijze gebied van de quads.

In Nederland zijn die in de wetgeving weer verdeeld over verschillende klassen: zonder kenteken, bromfiets, motorfiets, auto, bedrijfsauto. De term quad komt overigens niet in het RVV voor.
Voor mij (ook al staan ze in de MFN-catalogus) is dat 1 wiel teveel, dus ik laat ze voor wat ze zijn.

Maar dan zijn we er nog niet.... Want onder de druk van de klimaatrakkers om allemaal groen te gaan rijden, komen er nu ook elektrische motoren op de markt.

Ook verzamelen denk ik dan. Mijn kader wordt dus: motorfiets = "een motorvoertuig op twee of drie wielen al dan niet met zijspan of aanhangwagen aangedreven door een verbrandingsmotor of een elektromotor".
Helder zou je denken. Maar wat doe je met een elektrische step?

Of nog erger: een Segway?

Voorlopig hou ik ze nog in mijn verzameling. Ze vallen tenslotte in het door mij gehanteerde kader. Wie weet moet ik binnenkort weer iets anders bedenken om mijn kader te bepalen?

Ik hoop jullie met dit stuk een beetje inzicht te hebben gegeven over hoe ik mijn verzamelgrenzen bepaald heb (en ook bij moest stellen in de loop der tijd).
Er blijft altijd een grijs gebied bestaan, en ieder moet zelf uitmaken wat hij wel/niet verzamelt. Feit is dat het nog steeds leuk en uitdagend is en dat mijn verzameling nog lang niet compleet is. Maar dat maakt het thematisch verzamelen nu juist zo leuk!

 

Hans Baartman

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home