Wah Cantiknya! (Wow Beautiful!)

Het is al weer een tijdje geleden dat ik van clublid Ton een melding kreeg van een A4-formaat vel zegels met daarop tussen de zegels een postbode op de brommer.

Ik meende in al mijn "wijsheid" dat het hier om persoonlijke zegels ging, waarschijnlijk door een enthousiasteling gemaakt om er geld mee te verdienen. Zulks melden we niet in de Nieuwsbrieven. Maar wat blijkt, het is een semiofficiële uitgifte die nu dus, in navolging van de diverse andere postdiensten van de wereld, door de "Maleisische Pos", op jacht naar onze centjes uitgegeven wordt.
We kennen in ons thema al de Liechtensteinse en Luxemburgse Harley zegels, de Thaise en Japanse semi-PPzetten en natuurlijk de Nederlandse Paparazzi velletjes. Recentelijk zijn daar de Indonesische merkenvellen bijgekomen en nu dan deze, overigens fraai uitgevoerde, Maleisische blokken.
De uitgiftedatum van dit blok is 20 april dit jaar (2021). De benaming van dit soort zegels is Setem Ku (Mijn Zegel).

In dit geval worden de verschillende bezigheden die met het Aidilfitri feest te maken hebben uitgebeeld. Hari Raya is een korte vakantie die veel Moslims gebruiken om, aan het eind van de Ramadan, het Suikerfeest (zoals wij het noemen) met familie in hun geboortedorp te vieren.
De verschillende stadia worden op de zegels door grafisch artiest Yasmin Yusoff verbeeld. De Maleisische vrouwen dragen op deze dag traditiegetrouw een gespikkeld blauw shirt op een effen sarong die we op de zegels terugvinden. Op de laatste avond worden de huizen verlicht middels olielampjes en is het gebruikelijk om lekker eten, vooral zoet (Suikerfeest) te nuttigen en elkaar presentjes te geven. Uiteraard speelt de post hierin een rol om het bestelde allemaal op plaats van bestemming te brengen. Op het blok wordt dit verbeeld door de postbode op een bezorgbrommer, die de bestelde kleding komt brengen bij een oma en kleindochter op het platteland.

In totaal zijn er duizend folders gemaakt die, naast het blok, ook drie kaarten bevatten en een envelop om een FDC mee te maken. Zie de afbeelding links. Hoeveel blokken er los gedrukt zijn wordt niet vermeld.


De folder met zijn inhoud


FDC envelop

Voor ons dus toch ook wel een heel aardig item om aan de collectie toe te voegen.

 

Hans de Kloet

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home