GGG

Zal het er nu wel één zijn, of…….
Met die vraag zitten we regelmatig te stoeien en meestal is het er geeneen, geen motorfiets bedoel ik dan. Deze van Servië in de jaarlijkse uitgave "Joy of Europe" is er zo ééntje. Van onze mede‑themaclub in Duitsland, Bicyclestamps.de, ontvingen we dit zegel met aanhangsel.
De uitgifte is opgebouwd uit negen zegels met dezelfde afbeelding, en zeven labels met daarop verschillende kindertekeningen.

Nu bestaan er wel fietsen waar met gemak vier personen op vervoerd kunnen worden maar het lijkt me hier toch om een motorrijwiel te gaan. Met enig voorstellingsvermogen kun je er een Böhmerland in herkennen, en in kinderogen……

Dit is er wel één!!
Ook dit jaar (2021) is de uitgifte in de reeks "Joy of Europe" van de partij.
Op 30 september kwam er wederom een velletje van acht zegels en zeven labels uit met kindertekeningen. Op het meest linkse label nu een fraaie tekening van een scooterrijder in het donker met een bloemstuk achterop. Helaas dus geen zegel maar samen met….. toch goed voor een plaats in de collectie.

Vrijdag de 13e
Elke vrijdag de 13e wordt het Canadese stadje Port Dover (Ontario) overspoeld door motorfreaks. Wat in 1981 begon als een informele bijeenkomst van vrienden in een lokale bar, is uitgegroeid tot een internationale rally. Duizenden motorrijders uit heel Ontario en de Verenigde Staten maken elke vrijdag de 13e de bedevaart naar Port Dover.

Het oorspronkelijke verhaal is eenvoudig: een groep vrienden is van plan om samen te komen om wat nu Angelo's of Dover is te bezoeken, ongeveer 25 jongens komen opdagen, het is een geweldige tijd en het idee was geboren. Ontmoet elkaar elke vrijdag de 13e om te feesten in Port Dover. De populariteit van het evenement groeide elk jaar en "de rest is geschiedenis".

Hoewel de Covid-19 pandemie de vrijdag de 13e bijeenkomst in Port Dover heeft beperkt, zal de gemeenschap sterk blijven en nog meerdere keren de "vrijdag de 13e" rijden.
Het wedijvert met de "Rolling Thunder Rally" in de USA om de titel grootste eendaagse motorfiets evenement ter wereld.

Nadeel voor de 13e is natuurlijk dat die niet elke maand op een vrijdag is, maar slechts een enkele keer per jaar. Valt de dag in de winter, dan zijn er maar een paar honderd deelnemers. Maar als vrijdag de dertiende in de zomer valt, zoals in augustus 2010, dan trekt het evenement meer dan 150.000 deelnemers. Bijna had de rally in 2008 het in het Guinness Book of records genoteerde record verbroken, gevestigd door de Republic of Texas (R.O.T.) Biker Rally (toen 135.000 betalende deelnemers) met 15.000 deelnemers meer, maar Guinness telde de deelnemers maar op één van de toegangswegen van Port Dover.

Totaalverzamelaars
Hier een paar voor de totaalverzamelaars onder ons:

Maleisië
Malaysia Pos heeft op 9 september 2021 een serie van 4 zegels uitgegeven om de frontvechters tegen Covid-19 te eren. Op de zegels niets van ons belang, maar de FDC van de issue toont linksonder in de illustratie/vignet een postbode op de motorfiets.

Singapore
Ook Singapore heeft de Eerste Lijn Vechters geëerd op een serie van acht zegels. Op 6 augustus 2021 bracht Singapore Post een serie van tien zegels uit ter ere van deze strijders. Op één van de zegels onmiskenbaar een motorbezorger met helm.

 

Hans de Kloet

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home