PPZet vellen België

PPZetten worden over heel de wereld steeds populairder, en bijna elke postdienst biedt ze op het ogenblik aan. Het is natuurlijk het leukste om bekende taferelen te gebruiken voor je persoonlijke postzegels maar er zijn, naast de postdiensten die er een handeltje van maken, ook veel particulieren die er wel brood in zien en ze aan verzamelaars aanbieden via veilingsites zoals Delcampe, eBay en Marktplaats.
Hoewel het natuurlijk onbegonnen werk is om van deze zegels een "complete" verzameling op te bouwen, is het toch wel leuk om fraaie en aparte PPZet-zaken aan te schaffen. Zo werd ons onlangs eerst een mooi vel uit de Belgische keuken van het merk Sarolea aangeboden.

Het vel toonde aan de rechterzijde een paar fraaie plaatjes, waaronder het logo van Sarolea, en aan de linker kant tien verschillende types motorrijwielen van dat fabricaat. Zeker voor de veteranenvrienden die de zuiderburen in hun hart gesloten hebben een mooie aanwinst voor de collectie. Dit vel verscheen al in 2018.

Daarna werd in 2019 een dergelijk vel aangekondigd met modellen van Harley-Davidson, en ook dat ziet er gelikt uit. Omdat de twee keer zoveel zegels bevatten, en de jaarlijkse aanpassingen van de frankeertarieven weer geweest waren, moesten deze dus ook wat meer kosten. Desondanks is de prijs niet schrikbarend dus we tekenden in op deze My-stamp-vellen.
Maar dan!!!!! Dan slaat het Covid-19 virus toe. De post ligt een hele tijd stil en over de grens reizen is verboden. Het duurt tot 2021 voor de vellen naar het Hollandse kunnen komen. Maar ze zijn het wachten meer dan waard.

Op het vel een twintigtal Milwaukee Iconen, solo's en zijspannen.

Op het vel in kolom drie, rij vijf, de lieveling van vele Harley-freaks: de oorlogsmachine van Harley, de WLA. De WLA kreeg deze aanduiding omdat de motorfiets tot de "familie" W behoorde: de met een 740 cc metende platkop (flathead) krachtbron uitgeruste Harley die naar een eerder model, de R, was ontwikkeld. De L staat voor hoge compressie uitvoering. Dat doet wel wat vreemd aan omdat van het model ook een WWA versie bestaat waarbij de tweede W dan voor lage compressie staat(?)
De A betekent dat het een Army uitvoering is. Er werd voor het Canadese leger ook een (in gewicht) iets zwaardere uitvoering gemaakt, waarbij de A werd vervangen door een C van Canadian.

Maar goed, zeker bij Harley Lovers zal een dergelijk vel het hart sneller doen kloppen.
In Nederland is het tot nu toe voor particulieren niet mogelijk om meerdere afbeeldingen op één vel PPZetten te gebruiken, maar uit ingewijde bron hebben we gehoord dat er inmiddels wel mee geëxperimenteerd wordt.

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home