GGG

 

For King and Country

Zo is de titel van het blokje dat al in de vorige NB gemeld kon worden, uitgegeven door het eiland Man op 11 mei 2020.

Het voor ons interessante zegel bevindt zich op positie 1 x 2 en laat de lange stoet militaire voertuigen tijdens de invasieactie Overlord zien, zoals opgetekend in de serie uit 2014 met de titel "A Manxman's Journey". Op het 110 pence zegel is een motorordonnans te zien die langs de colonne tuft. Nu denken velen van jullie natuurlijk "Oh, maar die zegel heb ik al". Mooi niet!


De zegeluitgifte uit 2014


De blokuitgifte uit 2020

De afbeelding is wel hetzelfde, maar er zijn toch een paar kleine verschillen. De 2014 zegel is gedrukt bij BDT, een dochteronderneming van I.S.S.P. (Irish Security Stamp Printers). Hoewel zij nog steeds postzegels voor de Engelse koloniën drukken, werken ze niet meer voor Man of Ierland. Voor de K&C uitgifte werd dus een andere drukker gezocht, en dat werd Cartor.
Cartor drukt voor vele zegel‑uitgevende entiteiten, en dus ook voor Isle of Man. Onder in de statusregel op de zegel is dus de naam BDT vervangen door Cartor. Uiteraard is ook het jaartal verschillend en dus staat op de 2020 versie dat jaar vermeld. Het laatste grote verschil is de tanding. De 2014 heeft een perforatie van 14 tanden per twee cm. Het K&C zegel heeft een tandje minder en telt dus 13 tanden per twee cm.
Overigens is de zegel al eens eerder een paar jaar na uitgifte gebruikt op een herinneringsenvelop met het thema 75ste verjaardag D‑Day. Samen met drie andere zegels uit D-Day herinnerings zegelseries werd toen deze zelfde zegel gebruikt op een envelop in gelimiteerde uitgave (500 stuks), voorzien van de handtekening van de soldaat Hector Hugh McDonald Duff die model stond voor de serie "A Manxman's Journey" uit 2014. Deze envelop verscheen op 6 juni 2019.

"Leuker willen we het niet maken, duurder wel!"

Of is die belasting slogan anders?
Feit is dat per 1 juli dit jaar (2021) de import van artikelen, ook postzegels, van buiten de EU belast gaat worden. Was het de afgelopen jaren vrijgesteld voor inklaring en BTW tot een bedrag van € 22,-, vanaf de eerste juli is die vrijstelling niet meer van toepassing. Dat betekent dus dat ook bestellingen bij postdiensten, gevestigd buiten de EU zoals Groot-Brittannië, Jersey, Guernsey, Isle of Man en andere niet EU-landen belast gaat worden. En niet alleen dat, maar per zending gaat PostNL een behandelbedrag voor het inklaren innen. Voor zendingen onder de € 150,- is dat minimaal € 4,-. Betaal je niet via de computer maar op het postkantoor, dan is het bedrag € 7,-. Voor zendingen met een waarde hoger dan € 150,- wordt het tarief respectievelijk € 10,- en € 13,-. Dat jullie het weten.

Hongaarse postgeschiedenis

De Hongaarse Post gaat door met het uitgeven van haar serie postzegels over de postgeschiedenis, die begon in 2017. In de serie van 2018 vonden we de Csonka Postmotorfiets met de gemonteerde lederen postbus achterop.

Op de vijfde mei 2021 verschenen weer vijf postzegels zonder waardeaanduiding. Deze nieuwe toevoegingen aan de serie zijn ontworpen door de graficus Barnabás Baticz en geproduceerd door Pátria Printing House in hoeveelheden die afhankelijk zijn van de vraag.
Op de postzegels van de jaarlijks uitgegeven serie Postgeschiedenis staan ​​karakteristieke of ongebruikelijke voorwerpen en werktuigen van de postdienst die typerend zijn voor een bepaalde periode. De zegels zijn, zoals gebruikelijk in deze serie, zelfklevend.

De serie toont dit jaar voertuigen en artefacten uit de periode na de regimewisseling die nog steeds in gebruik zijn. Helaas geen motorfiets, maar wel twee zegels die voor de meesten van ons een plaatsje in het album verdienen. Dit zijn een elektrisch ondersteunde fiets uit 2019 (frankeer-waarde: binnenland) en een elektrisch driewielig bestelvoertuigje à la Kyburz uit 2018 (voor binnenlandse prioriteit). Verder in de serie een verlicht postbord anno 1993 (binnenlands geregistreerd), een 19t vrachtwagen uit 2019 (naar Europa) en een brievenbus uit 2004 (geldig voor een zending buiten Europa). 

Op de eerste dag envelop staat het bekende postlogo en op het poststempel een gestileerde tekening van de posthoorn.

Verscholen maar toch ontdekt.

Op 21 oktober 2020 heeft de Tsjechische post een postzegelboekje uitgegeven met tien B-waarde zegels met afbeelding van de Aero 750 sport coupé auto. Auto's? Hebben we daar wat mee?? Nou, op de kaft van het boekje wordt de Aero afgebeeld in een Race/sport setting en op de achtergrond een horde publiek. Eén van de toeschouwers heeft zijn eigen zetel meegebracht in de vorm van een motorfiets (Harley??) met zijspan. Het rijwiel was goed verstopt maar met onze gezamenlijke blikken hebben wij hem toch ontdekt.

Route Nationale 7

Voor Parijzenaren en inwoners van Ile-de-France was de N 7 lange tijd de vakantieroute naar het zuiden. Ook voor ons Nederlanders was/is deze route de weg om naar het mooie midden en warme zuiden te trekken. De weg, ooit door Napoleon Bonaparte aangelegd, maakte onderdeel uit van de naar hem genoemde Route Napoleon. Later werden grote delen van deze route omgelegd en kreeg de weg de bijnaam "Route du Soleil" (weg naar de zon).
Sinds de aanleg van de N77 is de N7 een bruine route, een toeristische weg. Verder naar het zuiden volgt de N77 de N7 en wordt ook nog zo genoemd, De snelweg kreeg de titel Blauwe weg. Een belangrijke vakantieweg dus, en daarom reden om er eens aandacht aan te besteden. De Franse post (La Poste) doet dat middels twee dragers (Collectors genoemd) met elk acht persoonlijke zegels, die dus semiofficieel zijn omdat ze door de post gemaakt worden en voor iedereen te koop zijn op de postkantoren.
Het geheel bestaat dus uit twee dragers die de vorm van de vroegere paaltjes met wegnummers hebben.

Ik meen een aantal voertuigen te zien die in onze verzameling niet zouden misstaan.

Op de eerste drager is op zegel 3 (linksonder, gewijd aan  Fontainebleau) achter de auto's nog net een motor- of brommerrijder zichtbaar, en staan op zegel 7 (Col du Pin-Bouchain) twee toerende motorrijders.


Zegel 3


Zegel 7

Onder de zegels rijden op de velrand twee personen bepakt en bezakt op een scooter de zon tegemoet.

Op de tweede drager denk ik op de velrand een Solex brommer te ontdekken en op de vijfde zegel (Tourves) vermoedelijk een motorfiets die tussen twee auto’s een gevaarlijke inhaalactie uitvoert. Op zegel 8 (Menton) staat er voor het gebouw een scooter geparkeerd.


Zegel 5


Zegel 8


De Solexrijder

Op de achterzijde van beide dragers staan nog een scooter en een motorfiets:

De verkoop begon op zaterdag 19 juni 2021 in Parijs aan de "Carré d'artistes", waar ook de eerste dag stempeling plaats vond. De algemene verkoop startte op maandag 21 juni 2021 en ze zijn te koop tot zondag 31 oktober 2021. Ze kosten € 17,28, in totaal goed voor 16 binnenlandse brieven voor het nieuwe tarief per 21 juni. Er worden van elke "Collector" 30.000 stuks uitgegeven.


Eerste dag stempel

De opkomst van de PPZ

De opkomst van de Persoonlijke Post Zegel valt niet meer te ontkennen. Iedere zichzelf respecterende postservice biedt deze van eigen afbeeldingen voorziene zegels wel aan. Niet allemaal zoals bij ons in Nederland pontificaal op de zegel zelf, maar dan wel als aanhangsel, versieringlabel of geïllustreerd vel. Het is vaak moeilijk om te bepalen of een zegel nu wel of geen PPZ is. De vroege afbeeldingen op Belgische PPZ-en waren nog gescheiden van de postzegel door een perforatie (en dus in feite een tab) maar tegenwoordig is dat ook al geen wet meer, en daarmee dus verwarrend als je dit niet weet.
Recentelijk kreeg ik van een lid een afbeelding toegestuurd van een Maleisisch velletje. De afbeelding is gekopieerd van het internet. Het thema betreft "selamat hari raya aidilfitri", ofwel einde van de Ramadan maand. Bekijk ik de zegel, zie ik het officiële logo van Pos Malaysia en de waarde van 60 Sen. Redelijk officieel dus.

Na enig speurwerk (van Google) bleek het hier om een semiofficieel vel van Pos Malaysia te gaan, vervaardigd bij een zusterorganisatie van deze: Setem Ku (mijn zegel).
En nu???? In de verzameling? Of als "ongewenst randverschijnsel" maar links laten liggen?
Okay, ik vind de afbeelding wel grappig en voor de paar centjes die zo'n vel kost, steek ik hem tussen de stroken. Maar ik kan me indenken dat voor velen dit een "vel te ver" is.
Ook een recente vondst: grote blokken met vier zegels van de Indonesische post. Links boven staat het logo van Pos Indonesia. Officieel dus?? Op de zegel zelf vinden we het logo van Prisma, de drukker van de persoonlijke zegels van Pos Indonesia. Moeilijk te bepalen dus wat met deze vellen te doen?

Inmiddels zijn er vellen met afbeeldingen van de motormerken Bajaj, Hero (Indonesische Honda), Aprilia, Benelli, Bimota, Cagiva, Husqvarna, KTM, MV Agusta, Moto Guzzi, Suzuki, Yamaha en de getoonde Victory verschenen. Allemaal met verschillende achtergronden. Stuk voor stuk fraai, maar wat moeten we ermee doen? Officieel vermelden, of zoals met dit bericht, alleen een mededeling doen? Als dit verschijnsel zich nog vaker voor gaat doen - veel postdiensten geven al van dit soort semiofficiële zegels uit (Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, België, noem maar op, en ook PostNL) - hebben we daar dan nog wel ruimte voor in onze nieuwsbrief?

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home