Afbeelden van postzegels

In Nederland vallen afbeeldingen van een organisatie of fotograaf onder de Auteurswet.
Nu is dit jaar de nieuwe Auteurswet in werking getreden die bepaalt dat ook postzegels en hun afbeeldingen onder die wet vallen. In de artikelen 7 en 38 worden deze specifiek genoemd.
Het lijkt er op dat we daardoor helaas geen afbeeldingen van postzegels meer mogen gebruiken, maar daar is gelukkig een bepaling voor gemaakt met een aantal uitzonderingen.
Zo mogen afbeeldingen van postzegels en postwaardestukken wel gebruikt worden maar op maximaal 2/3 van, of op minimaal 1½ keer de originele grootte, zodat ze een duidelijk verschil in afmetingen tonen.

Postzegelafbeelding op 50% van ware grootte
2/3 van gescande grootte

Postzegelafbeelding op 100% van ware grootte
Gescande grootte - werkelijke breedte 42 mm (expres onscherp gemaakt)

Postzegelafbeelding op 150% van ware grootte
1½ keer gescande grootte

Nu is berekenen van de grootte van afbeeldingen niet iets dat iedereen beheerst, en iedereen die weleens bij een kopieerapparaat vergrotingen of verkleiningen heeft gemaakt, weet dat rare getallen op het display verschijnen als je iets op halve grootte wilt afdrukken. Dat komt omdat afbeeldingen vergroten of verkleinen niet in procenten maar in percentage wordt weergegeven.
Maar, gelukkig, er is nog een ontheffing: Publicatie van een ontwerp van een postzegel of postzegel zelf kan zonder toestemming van de auteursrechthebbende worden gerealiseerd als het gaat om een aankondiging (publicatie in een nieuwsblad van nieuwe postzegels), een beoordeling (recensie), discussieonderwerp of wetenschappelijke verhandeling. PFFFFH. Dat geeft rust.
Dit ter kennisgeving.

 

Hans de Kloet

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home