Kijk verder dan je neus lang is

Soms is het bij het zoeken handig om niet alleen kritisch te zijn, maar ook even verder te kijken dan je neus lang is. In veel gevallen wordt eenzelfde item meerdere keren aangeboden, en vaak met een andere prijs, goedkoper, of van betere kwaliteit.

Als eerste aankoopcriterium geldt dat het item in je verzameling moet passen. Voor onderstaand geval geldt, als je de FIP-richtlijnen voor tentoonstellen aanhoudt, dat deze niet in de verzameling hoort. Het betreft een afbeelding waarbij zowel op de voor- als achterkant de filatelistische aspecten (zegel, stempel, verzend- en postaanduidingen, portvrijdom etc.) niet in relatie staan met ons thema of geheel ontbreken. Niet interessant voor een tentoonstellingsverzameling dus, maar thuis mag je (uiteraard) verzamelen wat je wilt en als je de reclame op de brief interessant vindt is er niemand die je tegenhoudt om een exemplaar aan te schaffen.
In dat geval loont het zeker de moeite om verder te kijken of er een beter of goedkoper exemplaar te vinden is.

Voorbeeld: briefomslag (envelop) met reclame voor een Humber motorfiets.

Humber motorfiets 1910
Humber motorfiets 1910

Het eerste exemplaar dat ik aantrof op eBay:

Reclame-envelop Humber motor 1910

Reclame-envelop Humber motor 1910
1910 Mexico #210, #213-4, #316 on Motorcycle ad Reg Cover to Germany; wax seal

Dit exemplaar wordt ingezet voor 82 euro of "Best offer". Het laatste geeft al aan dat de inzender er niet van overtuigd is dat het item de vraagprijs waard is. In dat geval had hij wel voor de optie "Kopen" gekozen.
Het betreft een aangetekende brief van Mexico naar Hannover, Duitsland, porto 25 centavos (1ste klasse). De cataloguswaarde van de zegels, gestempeld, is 1.60 euro (Michel 242, 245, 246 en 248).
Wat schetst mijn verbazing bij verder zoeken: een volgend exemplaar van dezelfde brief. Blijkbaar zijn ze dus niet echt zeldzaam, wat een hoge prijs zou rechtvaardigen.

Exemplaar twee:

Reclame-envelop Humber motor 1910

Reclame-envelop Humber motor 1910
1910 Mexico #318 on motorcycle ad Reg Cover to Germany; wax seal, top value

Dit exemplaar werd ingezet voor 60 euro of "Best offer". Ook dit geeft weer aan dat de inzender niet zeker is over de prijs.
Ook dit is een aangetekende brief van Mexico naar Hannover, Duitsland, maar de porto is nu 50 centavos (2e klasse). De cataloguswaarde van de zegel, gestempeld, is weer 1.60 euro. (Michel 250).
Dit wetende zou je een best offer op het eerste exemplaar kunnen uitbrengen van 60 euro. Maar omdat ook op de tweede een beste bod mogelijk is, kun je ook op beide tegelijk een lager bod van bijvoorbeeld 30-40 euro proberen.

En dan volgt direct daaronder een derde exemplaar:

Reclame-envelop Humber motor 1910

Reclame-envelop Humber motor 1910
1910 Mexico #320 on motorcycle ad Reg Cover to Germany; wax seal, top

Met een inzet van…. 245 euro(!). Ook hier weer de mogelijkheid om een beste bod te doen.
Weer een aangetekende brief van Mexico naar Hannover, Duitsland, maar nu met porto van maar liefst 5 peso? Mogelijk is er voor een extra dienst betaald, of was de brief extreem zwaar, maar in ieder geval wijkt de porto flink af van de eerste twee aanbiedingen. De cataloguswaarde van de zegel is hier 7.50 euro (Michel 252).

Zelf zou ik zo'n brief niet kopen omdat ik er filatelistisch niet mee uit de voeten kan en ze duur tot veel te duur zijn. Ik kan me wel voorstellen dat iemand anders het leuk vindt om ook dealers etc. in zijn verzameling op te nemen. In Amerika worden dergelijke Advert-covers driftig verzameld. Als je zou besluiten er een aan te schaffen, dan zou ik beginnen om een leuk bedrag te bieden. Ze zouden mij niet meer waard zijn dan 10 à 15 euro. Maar ik ben dan ook wel erg zuinig. Of zeikerig zoals sommige mensen het zouden kwalificeren.

Het enige dat uiteindelijk van belang is, is om goed te op te letten bij aanschaf via internet, vooral wat betreft prijs en kwaliteit.

 

Nico Helling

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home