Vijftig jaar World Press Photo

In 1955 richtte een aantal leden van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten World Press Photo op, het internationale equivalent van de Zilveren Camera wedstrijd. Sindsdien organiseert World Press Photo ieder jaar de prestigieuze wedstrijd voor internationale persfotografen, en ondersteunt en promoot zo hun werk.

Ter ere van het 50 jarig jubileum van de organisatie heeft TPG Post op 8 oktober 2005 een postzegelvelletje uitgebracht met daarop alle winnende foto’s uit deze periode.

Nederlands postzegelvel 50 jaar World Press Photo

De eerste winnende foto uit 1955  is gemaakt door de Deense fotograaf Mogens von Haven en heeft als veelzeggende titel "de vallende motorrijder". Een deelnemer aan een motorcrosswedstrijd valt van zijn motor tijdens een kampioenschapswedstrijd, gereden op de Volk Mølle baan in Randers (Denemarken).

Foto van vallende motorrijder uit vel 50 jaar World Press Photo

De motor is zeer waarschijnlijk een Triumph TR-6:

Triumph TR6

Fotograaf Von Haven fotografeerde alle Deense motor- en autoraces in de jaren vijftig. Hij was op de juiste plaats, op het juiste moment en dat leverde vaak de mooiste foto's op.

Het hier boven getoonde zegelvel bevat een mooie plaatfout, nr 2357 PM1 op zegel 6,  een zwart puntje rechtsonder de "G" van "vijftig". In de afgebeelde uitvergroting duidelijk zichtbaar.

Plaatfout Nederlands postzegelvel 50 jaar World Press Photo

 

Ad van Tiel

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home