Post & Go ERROR 2nd and 2nd large

Tijdens mijn zoektocht op het wereldwijde web naar aanwinsten voor mijn motorfietsverzameling kwam ik regelmatig aanbiedingen tegen van "2nd en 2nd large errors". Mijn interesse was gewekt. Wat zouden die foutdrukken inhouden, en zijn ze de moeite waard om toe te voegen aan de collectie?

Maar voor we verder gaan om deze vragen te beantwoorden eerst een korte uitleg wat Post & Go postzegels (labels) zijn.
Post & Go postzegels, ook wel Faststamps genoemd, zijn postzegels met variabele waarde die op zelfklevende etiketten worden gedrukt. Ze worden via postzegelautomaten verkocht door Royal Mail in het Verenigd Koninkrijk, evenals door Jersey Post, Guernsey Post, het Royal Gibraltar Post Office en Q-Post (Qatar).
Post & Go postzegels zijn eigenlijk geen postzegels maar automaatzegels of ‑stroken.

De eerste tests van een systeem genaamd Weeg en Frankeer werden in april 2004 uitgevoerd door Royal Mail en Post Office Ltd. in drie geselecteerde postkantoren. Terwijl de machines geschikt waren voor een reeks verschillende postcategorieën, weerhielden de schijnbare complexiteit en relatieve traagheid klanten van gebruik. Post & Go machines van drie leveranciers (IBM, Fujitsu en Pitney-Bowes) werden in 2007 getest op negen locaties.

In 2008 werden deze machines vervangen door Nixdorf machines en werden 700 machines landelijk uitgerold.
De eerste Nixdorf Post & Go machines (ook wel Self Service Kiosks (SSK) genoemd) werden op 8 oktober 2008 geïnstalleerd in The Galleries, Bristol, gevolgd door die op 10 oktober 2008 in de postkantoren van Sunderland en South Shields.

Voor Autumn Stampex 2012 onthulde Royal Mail zijn nieuwe "Hytech V2" Post & Go kiosken.

Er zijn twee hoofdgroepen Post & Go postzegels.
Degenen met service-inscripties en zonder een expliciet gedrukte waarde bestaan ​​voor een zestal aan post services: 1e klasse tot 100 g, 1e klasse groot tot 100 g, Europa met dubbele waarde tot 20 g of wereld tot 10 g, Europa tot 100 g, wereldwijd tot 20 g en wereldwijd tot 100 g. Ze kunnen worden afgedrukt op etiketten met de zogenaamde Machin-hoofdafbeelding van koningin Elizabeth II (genoemd naar de ontwerper Arnold Machin), of met een afbeelding en een klein silhouet van het hoofd van de koningin in de hoek.

Een andere groep zijn postzegels voor diensten zoals zwaardere brieven en kleine pakketjes, waarbij de prijs afhankelijk is van het gewicht. Deze tonen het type service en de prijs. Oorspronkelijk toonden ze alleen een beveiligingsafdruk aan hun linkerzijde en een "post-by"-datum (voor plaatsing uiterlijk de dag na uitgifte) en ze mochten niet worden geannuleerd (dit in overeenstemming met het gebruik van Horizon labels). De huidige Open Value-stempels worden alleen afgedrukt op etiketten met het Machin-ontwerp, vertonen geen "post-by"-datum en worden behandeld als alle andere postzegels.

Picturale ontwerpen van Post & Go postzegels van het Verenigd Koninkrijk omvatten tot 2015 de Union Flag, verschillende dieren en bloemen, zeereizen en heraldische beesten.

Later zijn daar andere afbeeldingen bijgekomen zoals de serie met postvervoermiddelen, waaronder de voor ons interessante strook met de afbeeldingen van fietsen en motorfietsen.

Post & Go postzegels met extra opschriften zijn uitgegeven ter gelegenheid van verschillende filatelistische evenementen en ook voor geselecteerde instellingen.

Het grote aantal mogelijke combinaties van servicetypen, ontwerpen en aanvullende opschriften vormen een uitdaging voor verzamelaars.

Een overdrukcode in de linker benedenhoek van de postzegels maakt het mogelijk hun oorsprong te achterhalen, aangezien de eerste zes cijfers in de code overeenkomen met de automaat van waaruit de postzegels werden verkocht.

Maar nu de vraag wat de foutdrukken van de 2nd en 2nd large behelzen.
In eerste instantie werd mij verteld dat de op de achtergrond afgebeelde lijnen verschillen. Maar bestudering van de 2 verschillende series zegels toont geen verschil in het patroon van de lijnen. Ook andere suggesties leveren geen verklaring voor de gemelde foutzegels.
Het ontstaan van deze errors is simpel. De ATM-machines (ATM = Automated Teller Machine) bevat drie rollen. De linker rol is voor printen van de zegels met de waarde 1st Class en de rechter rol voor de zegels met waarde 2nd Class. De middelste rol wordt gebruikt voor het printen van de bon van de geprinte zegels.

De zegels die voor ons van belang zijn, POST & GO ROYAL MAIL HERITAGE - MAIL BY BIKE STAMP SET, zijn bedoeld voor 1st Class and 1st Large. De foutzegels of rariteiten zijn ontstaan doordat "per ongeluk" de zegels op de plaats van de rol voor 2nd Class zijn geplaatst. Het is wel opmerkelijk dat ze vaker voorkomen in franchise-postkantoren, zoals in Middlesbrough, waar de opleidingsnormen voor personeel soms niet van de hoogste standaard zijn.

Per keer kunnen bij de automaten maximaal 99 zegels gekocht worden. Tot 6 zegels worden ze in een strook met het gewenste aantal geprint. Bij meer dan 6 zegels worden de zegels in stroken van 6 geprint en het resterende aantal in een strook met het restaantal. Als je bijvoorbeeld 27 zegels wil krijg je 4 stroken van 6 zegels en 1 strook met 3 zegels. Elke strook van zes zegels bevat alle verschillende motieven uit de serie.

Net als bij alle andere zegels is ook van deze een presentation pack beschikbaar. Deze bevat een strook van de zes verschillende zegels.

Op de achterkant staat een verhaal over de reden van uitgifte, geïllustreerd met afbeeldingen van verschillende motorfietsen. Met de klok mee van linksboven: een postbode met een 1934 BSA combinatie, een landelijke driewielmotorfiets met mand uit 1905 en een standaard bezorgfiets uit 1938 gebruikt in een buitenwijk.

Conclusie is dat de "foute" 2nd en 2nd Large niet tijdens de productie zijn ontstaan maar door het, al dan niet opzettelijk, foutief plaatsen van de rol met zegels in de machine.

Naast de bovenstaande zegels die in de ATM's in de postkantoren te koop zijn, zijn er ook zegels die op een Custom VK80 printer zijn geprint.

Maar deze zegels vermelden alleen informatie over de printer zelf. Zijn het testzegels of zomaar wat probeersels van iemand?

 

Nico Helling

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home