Nummer onder Poolse zwartdrukken?

Op een van de internetveilingsites kwam ik een vreemde aanbieding tegen. Een Poolse zwartdruk met daaronder een nummer. Nu ben ik al veel verschillende verschijningsvormen tegen gekomen, maar zwartdrukken en dan met een nummer eronder…

Zelf heb ik een gekleurde drukproef die er uitziet zoals we verwachten dat een drukproef eruit zou moeten zien. Met een overdruk "Proba" (proof). Overbodig zou je zeggen, aangezien de zegel ongetand is. Maar in de voormalige Oostbloklanden was het gewoonte om de zegels zowel getand als ongetand uit te geven, soms met enig tijdverschil. Waarbij opgemerkt moet worden dat de laatste vooral bedoeld zijn voor verzamelaars, om op die manier extra deviezen binnen te krijgen. Liefst buitenlandse deviezen.

Mijn eerste gedachte bij het zien van de zwartdruk met nummer was dat het betreffende nummer een bladzijdenummer was, onder de afbeelding in een boek. Deze gedachte bleek niet heel vreemd.
Bij elke aanbieding op Delcampe of eBay bestaat de mogelijkheid om contact op te nemen met de aanbieder.

Dus maar eens vragen hoe het nou zit met die nummers (in het Engels, maar voor de nieuwsbrief vertaald in het Nederlands):

Beste vriend, als verzamelaar van het thema motorfietsen heb ik enkele gekleurde proefdrukken van deze postzegels.
Nu zie ik een zwartdruk en ik vraag me af wat het nummer onder de afbeelding is. Kun je me dit verklaren want ik zie dat andere zwartdrukken andere nummers hebben. Ik dacht dat dit het paginanummer was van een boek waar ze uitgenomen zijn maar ik denk dat ik me vergis.
Wil je asjeblieft zo vriendelijk zijn en me de reden van dit nummer (12) van de Tatra zegel verklaren?

Groeten,
Nico Helling

Dit was het antwoord:

Beste Nico,
ja, je hebt gelijk, dit is het paginanummer, zie ook de bijgevoegde foto.
Heel zeldzaam en moeilijk te vinden.

Groeten,
Rainer

Dus mijn eerste gedachte was niet zo ver naast de waarheid. De meegestuurde scan van een blad uit een boek laat de definitieve verklaring van het nummer zien. Hier zijn afbeeldingen van diverse zegels in zwart-wit te zien, met daaronder een referentienummer waar in de tekst op de pagina links naar verwezen wordt.

Nu was in deze advertentie het referentienummer nog te zien, maar er zijn ook aanbiedingen waar, heel gemeen, de uitgeknipte zegel zonder het nummer worden afgebeeld. Op het vel hierboven is 2 posities boven onze Tatra-zegel een roeier te zien met referentienummer 2. Maar in de afbeelding uit een aanbieding is de zegels zonder het nummer (2) onder de zegel afgebeeld:


Afbeelding uit het boek (links) en uit de aanbieding (rechts)

Wees gewaarschuwd en blijft kritisch, ook bij mooie aanbiedingen.

 

Nico helling

 


De uiteindelijke zegel in 2 verschillende waarden

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home