Covid-19 uitgifte VAE

De Covid-19 pandemie heeft inmiddels wereldwijd zijn invloed op het dagelijks leven van vrijwel iedereen doen gelden. Uiteraard is dat ook weer terug te vinden in de filatelie. Er zijn al diverse landen met uitgiftes die refereren aan de Covid‑19 virusuitbraak en de bestrijding ervan.
Voor ons interessant is de uitgifte van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE, of in het Engels UAE), de groep van 7 emiraten gelegen in een hoek tussen Oman en Saoedi-Arabië: Abu Dhabi (hoofdemiraat), Dubai, Sharjah, Ajman, Umm al Qaywayn, Ras al‑Khaimah en Fujairah.

Op dit souvenir velletje met 1 zegel zien we een groot aantal mensen die allen op hun eigen manier iets met het Covid-virus te maken hebben.

In de rechter onderhoek van de zegel een  koerier op een scooter, waarschijnlijk onderweg om onderzoeksmateriaal of test-samples naar een laboratorium te brengen.

Op de blokrand wat afbeeldingen van bekende gebouwen uit de VAR, met links de Burj Khalifa in Dubai, de wolkenkrabber met een hoogte van 828 meter die van de opening in 2010 tot heden (juni 2020) het hoogste gebouw ter wereld is.

Het thema van dit blokje is "#ThankYouHeroes". De Emirates post heeft daarbij zelf de volgende toelichting (origineel in het Engels) geschreven:

Zorgprofessionals, frontlinie personeel en eerste hulp verleners hebben de leiding genomen in de strijd tegen Covid-19, daarbij hun eigen leven en gezondheid riskerend om de onze te beschermen. Als eerbetoon heeft Zijne Hoogheid Sjeik Mohammed Bin Rashed Al Maktoum, Vice President, VAE eerste minister en heerser over Dubai, #ThankYouHeroes gelanceerd - een campagne opgezet om hulde en respect te betonen aan degenen die werken in de frontlinie. In navolging van dit initiatief heeft Emirates Post een souvenir velletje uitgegeven om onze dappere verdedigers te huldigen en groeten. Het souvenir velletje zal dienen als blijvende herinnering aan de enorme inspanning van deze dappere mannen en vrouwen.

Het ontwerp van het souvenir velletje toont degenen in de essentiële diensten - de medische en gezondheidszorg teams (artsen, verpleegkundigen, apothekers, laboranten), civiele verdediging, politie, sterilisatie teams, media, vrijwilligers maar ook koeriers en bezorgers. Zij allen werken dag en nacht met als resultaat dat ze onze levens gedurende deze crisis gemakkelijker en veiliger hebben gemaakt.

Het souvenir velletje is een kleine stap in het terugbetalen van de immense dank die we deze helden verschuldigd zijn. Een deel van de opbrengst van de verkoop zal gedoneerd worden aan de Covid‑19 ondersteuning door het Emirates Rode Halve Maan's "VAE fonds: Thuisland van Menselijkheid", en Emirates Post's eigen "Covid‑19 Werknemers Ondersteunings Fonds", opgezet om onze mensen aan de frontlinie geraakt door de pandemie te ondersteunen.

Van iedereen bij Emirates Post #ThankYou Heroes

Het velletje van 120 bij 80 mm heeft een waarde van 19 A.E. Dirham, ofwel 4.60 euro. Het is op 10 mei 2020 uitgegeven in een oplage van 55000 stuks. Daarnaast is er een FDC gemaakt in een oplage van 3000 stuks, met op de envelop een iets grotere afbeelding van de Covid‑19 bestrijders en de slogan in het Engels en Arabisch:

Leuk om te zien is dat in het Arabisch het hekjes-teken (#) rechts  van de slogan staat in plaats van links, uiteraard omdat het Arabisch schrift van rechts naar links gelezen wordt.

 

Paul Essens

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home