Sertões Rally

Als je dacht dat de Dakar Rally het grootste off-road evenement van zuid Amerika is, dan heb je dat goed mis.
Al 27 jaar wordt er in Brazilië een rally verreden met de naam "Rally Dos Sertões" wat zoveel betekent als de Rally van de Binnenlanden.
In 1991 startte de rally, waaraan alleen door 34 motoren deelgenomen werd, onder de naam Rally São Francisco op een parcours tussen São Paulo en Marceió. In 1993 werd de naam gewijzigd in Rally dos Sertões, verwijzend naar een oud boek van Euclides da Cunha over de Amazone gebieden: Os Sertões (Oorlog in de binnenlanden).

Logo Sertoões Rally

In 1995 werd de rally internationaal met deelname van o.a. Edi Orioli, Fernando Gil en Jordi Acarons. In dat jaar verschenen ook de 4x4 auto's aan de start. In 1996 kregen Marcos de Moraes en Dunas Race de rechten in handen en hun doel was om de rally de grootste in de wereld te maken. In 2008 ging de rally meetellen in het kampioenschap van de FIA voor de World Cross-country. Dat resulteerde uiteindelijk in een evenement waarin 2000 deelnemers strijden, en dat een grote karavaan begeleiders meetrekt en een grote hoeveelheid toeristen naar de dorpen op de route voert. Economisch dus een positieve zaak voor de vaak arme bevolking van de dorpen.
Wel zorgen al die mensen en raceactiviteiten natuurlijk voor veel afval. De Rally dos Sertões heeft daarom een afdeling Environmental Action in het leven geroepen die na het passeren van de rally de rotzooi opruimt en de vergoeding van kapot gereden wegen en hekken en dergelijke aan de bevolking regelt. Inmiddels is het evenement uitgegroeid tot een groot sociaal gebeuren waarbij vooral de medische hulp aan afgelegen dorpen een boost krijgt.

Nu de motorzegels.
De zegels hebben de waarde om commerciële post van de eerste categorie te laten bezorgen. Ik heb geprobeerd om de Braziliaanse prijzen te begrijpen, maar de ene zegel van deze waarde kost nog geen 10.00 R$, en een andere zegel met dezelfde benaming kost 31.80 R$. 1 Braziliaanse real (R$) is circa 0.21 euro.
Dan de afbeeldingen. De zegels zijn gedrukt in vellen met 6 blokken van elk vier verschillende zegels.

Zegelvel Brazilië tgv. Sertoões Rally

Op de zegel met de quad staat de route van 2019 afgebeeld, met daarnaast de quadriciclo van Wescley (met tussen-c) Dutra, gefotografeerd in de 2018 rally, een eigenbouw ATV-quad. De zeven etappes van dat jaar telden samen 3607 km die Dutra in 35 uur, 7 minuten en 34 seconden wist te slachten.

Zegel Brazilië tgv. Sertoões Rally met afbeelding van Quad

De motorcrosser op de tweede voor ons interessante zegel is de 45 jarige Braziliaan Jean Azevedo op een Honda CRF 450RX. In 2004, 2005, 2015 en 2017 was hij overall winnaar van de rally, en in 2018 winnaar in één van de etappes. Azevedo is fabrieksrijder bij Honda en neemt deel aan Cross‑Countries over de hele wereld: Dakar (18 keer deelnemer en winnaar in 2011 bij de Supers), Noord Afrika Rally, Roof of Afrika en nog vele andere. Ook heeft Jean in Brazilië een moto‑cross‑country school en nu dus zijn eigen postzegel.

Zegelvel Brazilië tgv. Sertoões Rally met afbeelding van motorcrosser

De 2019 rally startte op 24 augustus in Campo Grande, en finishte in Aquiraz op 1 september, 8 dagen later. Het traject voerde langs 40 steden door 7 provincies. Beide steden hebben hun eigen eerste dag afstempeling:

FDC stempels Brazilië tgv. Sertoões Rally

In 2020 viert Brazilië het 200 jarig bestaan, en de Sertões streeft ernaar om dan het grootste rally evenement van de wereld te zijn/houden. We gaan het zien!

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home