China Geesten

In de reeks "Historische steden in China" verscheen op 19 mei 2013 een serie met twee voor ons interessante zegels. Nou ja, reeks? De vóór deze serie uitgegeven set verscheen in 2009, en de serie erna verscheen pas weer in 2016. Het was de twaalfde serie van 2013, en onnavolgbaar met het volgnummer één.
De serie van acht zegels is zowel in loketvellen van elk 15 dezelfde zegels uitgebracht, als ook gevat in twee blokken met elk twee keer vier verschillende zegels.

Postzegels China met Historische steden
De complete uitgifte

De zegels laten beelden zien van straten van verschillende gerestaureerde oude steden, in verschillende provincies van de Volksrepubliek. De waarde van alle zegels is 1.20 yuan renminbi.
De munteenheid van China verdient een klein beetje uitleg. De Chinese yuan is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende munteenheden, die gebruikt werden in de Chinese provinciën. In 2010 stelde de Chinese bank één munteenheid vast: de renminbi (kleine r). Sinds die tijd word er gesproken van de renminbi yuan, maar nog steeds is deze verdeeld in (lokale) munteenheden zoals de fen, de jiao en de yen. De onderverdeling van de yuan is in sen, en briefjes van de yuan bestaan in de talen Chinees, Hanyu pinyin (waar onze geldaanduiding "ping-ping" vandaan komt), Mongools, Tibetaans, Oeigoers en Zhuangyu. Eenvoudig toch?

De afgebeelde steden zijn onder andere:

  • Qiantong Town in Nianghai, Zhejiang
  • Jingziguan Town in Xichuan, Henan
  • Heshun Town in Tengchong, Yunnan
  • Tangjiawan Town in Zhuhai, Guangdong
  • Lizhuang Town in Yibin, Sichuan
  • Jingsheng Town in Lingshi, Shanxi

De twee voor ons van belang zijnde afgebeelde steden zijn:

  • Laitan Town in Hechuan, Chongqing, waar zich een soort van openlucht museum bevindt
  • Heping Town in Shaowu, Fujian, waar op de berghelling nog één straat in de keizerlijke hoedanigheid gehouden wordt voor de toeristen

In Laitan bevindt zich het winkeltje zoals afgebeeld op de zegel op de hoek van de Laixing straat. Uiteraard is het museum een afgesloten park, maar toch staan er een paar motorfietsen in het zegelbeeld afgebeeld.

Postzegel China met Historische steden

Gebruikelijk worden er bij postzegeluitgiften al vóór de uitgiftedatum een aantal zegels verspreid, vooral onder belangrijke personen en uitgeverijen, om animo voor de uitgifte op te wekken. Zo ook bij deze uitgifte. Maar, en daar worden deze uitgiften voor ons interessant, de specimenzegels verschillen van de uiteindelijke uitgifte. Zo werd het plaatje een beetje opgeleukt met fleurige kleurtjes, en als je de specimenzegel en de uitgegeven zegel vergelijkt, zie je dat de personen ergens anders geplaatst zijn.

Specimen postzegel China met Historische steden
Specimen zegel met minder kleur en de man op een andere plaats

De andere voor ons interessante zegel is die van een straatbeeld van Heping Town, Shaowu in de provincie Fujian. Op de zegel één van de straatjes in de stad Heping die nog in originele staat zijn, zoals ze waren  in de Ming dynasty (1368-1644). De straat is openbaar en vormt samen met enkele andere straatjes één van de oudste wijkjes in China. Hier zien we ook weer een ghostrider. Op de specimenzegel is geen motorrijder te vinden, maar op de uitgegeven zegel rijdt er plots wel een. "Geestig".

Specimen postzegel China met Historische steden
Specimen zegel zonder motorrijder

Postzegel China met Historische steden

Natuurlijk kan er wel eens een foutje in een uitgifte sluipen, maar meestal wordt de gehele uitgifte, inclusief folder materiaal en specimenzegels, dan kloppend gemaakt.

Voor verzamelaar doeleinden werd er ook deze keer nog een zogenoemde Buntdruk, of anders genaamd: zwartdruk, uitgegeven. Deze Buntdruk is verschenen als blokuitgifte met alle acht de zegels tezamen. De in dit blok gebruikte afbeeldingen zijn die zoals gebruikt op de getoonde specimenzegels.

Buntdruk postzegels China met Historische steden

Buntdruk postzegel China met Historische steden

Buntdruk postzegel China met Historische steden

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home