Freubelwerk

Recentelijk wordt er een nieuw soort filatelistisch uitziend knutselwerk aangeboden.
Het gaat dan om "echt gelopen" brieven uit de voormalige Russische republieken, met daarop themazegels uit de omwentelingsperiode. Nu weten we allemaal inmiddels al wel dat de vellen zegels uit de jaren 1990-1999 van deze staten grotendeels cinderella's zijn, maar als er dan zo'n aangetekende envelop onder je neus geschoven wordt, slaat de twijfel soms een beetje toe. Bekijk de onderstaande afbeeldingen van enveloppen maar eens goed.

De hier bovenstaande twee enveloppen zijn bij verschillende handelaren gekocht. Maar ze dragen exact dezelfde stempels, zijn door dezelfde afzender naar dezelfde ontvanger verstuurd. De Abchazië zegels zijn natuurlijk van het soort "nep". Abchazië is na het uiteenvallen van de USSR een deelrepubliek van Georgië geworden, en zou dus de zegels van Georgië voor zijn frankering moeten gebruiken.
De makers (ik kan niet zeggen vervalsers) hebben wel enige kennis van zaken, want in principe klopt de brief, aangetekend en wel, alleen de frankeerwaarde is natuurlijk niet kloppend. De enveloppen zijn nog van de voormalige USSR.

De brief hieronder uit Ingoesjetië (Ingushetia) is van hetzelfde laken een pak, en voor deze hebben ze zelfs nog een oude Russische motorfietsenvelop gebruikt.

In de eerste maanden na de Glasnost werden de gewone Russische zegels nog opgebruikt, en toen deze opraakten werden de CCCP-stempeltjes weer van stal gehaald voor noodgebruik.
Hier een paar voorbeeldjes van de "Provissionels" en daaronder een al van opdruk voorzien Lets stempel op CCCP-zegel.

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home