The Encyclopedia of motorcycles on stamps

Onder deze naam verschijnen in de nabije toekomst enkele delen (catalogi) met daarin alle uitgiften op postaal gebied van materiaal met de motorfiets als onderwerp.

De Engelse verzamelaar en exposant John Hayward heeft na het behalen van gouden medailles met zijn motorfietsverzameling "The Iron Steed" tijdens de tentoonstelling in Jakarta (Indonesië) in 2012 en London 2015 besloten om zijn verzameling te verkopen. John was naast verzamelaar en exposant ook voorzitter van de BTA, de British Thematic Association, en bleef zodoende betrokken bij de thematische filatelie.

Maar de motorfiets liet hem niet los. Nog steeds gaat hij naar de TT‑week op Man en hem een beetje kennende zal hij zeker de Moto GP in Silverstone bezoeken. Daar ontmoet hij dan zijn medeverzamelaar en vriend Gerald Lovell. Die is verzamelaar van alles over Silverstone. Gerald verzorgt ook enveloppen met handtekeningen van coureurs, en met de opbrengst worden goede doelen in Silverstone en de UK gesteund. Dat dit geen windeieren legt getuige zijn donaties over de jaren met meer dan 100.000 £.

Maar terug naar John Hayward. Na een tijdje zonder motorpostzegels begon het toch weer te kriebelen. Hij kreeg het idee om al het filatelistische materiaal dat rond het thema motorfiets is uitgegeven te ordenen en te rubriceren. Het resultaat wordt in verschillende overzichten geplaatst. Als eerste is een overzicht van alle postzegels verschenen. De selectie wordt gemaakt aan de hand van enkele selectiecriteria uit de verschillende grote wereldcatalogi als Michel, Yvert, Scott en Stanley Gibbons. Een afbeelding of bijvoorbeeld het woord motorfiets in diverse talen, een motorfabrikant, een motorevenement enzovoorts, is reden om de zegel op te nemen.

De velletjes, blokken en boekjes komen in het volgende deel. Volgens planning zou dit eind dit jaar (2019) moeten verschijnen. Daarna komen Postwaardestukken, Gelegenheids-stempels, Roodfrankeringen, Post via motorkoeriers, Perfins en Private Bijdruk op enveloppen nog aan de orde.

Het nu verschenen deel bevat alle zegels op landvolgorde, uitgezonderd de velletjes en blokken. Bij de afgebeelde zegels worden de datum van uitgifte en catalogusnummers van de grote catalogi vermeld. Indien bekend worden naast de omschrijving van de uitgifte de gegevens over het merk of evenement vermeld, en eventuele afwijkingen en plaatfouten.

De eerste indruk is goed. Alle zegels zijn afgebeeld. Soms is de kwaliteit van de afbeelding wat minder, wat vaag. Het overzicht is volgens mij compleet. Er staan zelfs zegels bij die wij niet als motorzegels kwalificeren. Algerije heeft een zegel die op een helm lijkt maar er volgens mij niets mee te maken heeft:


Institutions & Companies & Businesses: logo Algerijnse Post

Ook de uitgifteomschrijving geeft geen reden om dit als motorzegel te zien. Daarnaast zijn er zegels opgenomen die wij ook als motorzegels zouden kunnen zien. Dan denk ik aan de uitgifte van Spaans Andorra uit 2004 met de Messerschmitt. Met deze 3‑wieler mocht je in Nederland met een motorrijbewijs de weg op.

Hier twee pagina's (pagina 2 en 71) uit het overzicht:

Wat betreft de zegels van Polen uit 1955 (pagina 71) bestaan er inderdaad meerdere tandingen:

Colnect (https://colnect.com/nl):
Mi.    928A perforation 12½ x 12¾
        928C perforation 12¾
Mi.    929A perforation 12½ x 12¾
        929C perforation 12¾

Als er leden zijn die interesse hebben in deze catalogus kunnen ze contact opnemen met John Hayward, eventueel via mij, Nico Helling.
De kosten van de catalogus zijn 25 euro (20 £) en na betaling wordt hij digitaal toegezonden.

 

Nico Helling

 

Eerste pagina van John Haywards prijswinnende verzameling

 

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home