GGG 125

In Valladolid organiseerde de Groep Filatelistische en Numismatische Vallisoletano in 2017 van 12 tot 18 juni een tentoonstelling met de naam: ExFiVal 2017. Op de expo een tentoonstelling van Politie en Gendarmerie filatelie. Deze rondtrekkende expositie, zij had eerder al de steden Palencia, Avila, Alcalá de Henares en Madrid aangedaan, van de hand van D. Manuel Moral Fernández is verdeeld in vijf grote (continentale) groepen, en gaat over de veiligheidstroepen in de breedste zin van het woord. Het is één van de grootste, belangrijkste en best gewaardeerde exposities in zijn soort.
De expositie omvat maar liefst 640 bladen. Speciaal voor deze gelegenheid had de organisatie een postwaardestuk laten maken door Correos, de Spaanse Post en ook op de reclameposters voor de expositie waren de veiligheidsdiensten ruim vertegenwoordigd.
De poster werd ook gebruikt voor het PWS en als vignet op de speciale tentoonstellingsenvelop.

En uiteraard vinden we ook ons thema terug tussen de getoonde zegels. Onder andere de Politie en de Guardia Civil zegels uit resp. 1999 en 1994 werden gebruikt:

De post van Isle Of Man slaat elk jaar een aardig slaatje uit de TT‑races op het eiland. Ook nu zijn er weer een aantal verzamelzaken uitgebracht. De presentatie van deze collectables werd echter overschaduwd door een droevig bericht van het Eiland Man: helaas is er al weer een coureur om het leven gekomen tijdens de IOM TT‑races. Daley Mathison (27 jaar) is daar tijdens de Superbike race verongelukt.

Het eerste item betreft een muntenset van de bij een helikopterongeluk overleden grootheid Steve Hislop. Ter ere van hem werden twee bi-color munten van twee pond geslagen met afbeeldingen van Hislop tijdens zijn racecarrière.

De munten zijn gevat in een genummerde folder met veel afbeeldingen en info. In de folder is eveneens de zegel van Hislop uit de serie van 2017 opgenomen, maar nu afgestempeld met een goudkleurig stempel met het anniversary stempel.

Drie speciale sets munten werden in ontvangst genomen door zijn familie. De nummers 11 (Steve scoorde elf keer de nummer 1 positie), nummer 19 (Hizzy's nummer tijdens de legendarische Senior TT‑race in 1992) en 120 (het ronde snelheidsrecord dat hij als eerste op zijn naam zette).
In totaal zijn er 1000 folders gemaakt, drie zijn er al uitgedeeld, dus blijven er nog 997 over om er één voor £ 25.00 te scoren. De losse munten kun je onbeperkt kopen voor 4½ kilo minder.

Uiteraard werden voor het goede doel weer handtekeningen verzameld op vergrote muntexemplaren van karton, die later geveild zullen worden voor het goede doel. Dit boekwerk is echter te dun om alle handtekening-zetters hier te noemen, dus……

Een ander te verzamelen item wordt gevormd door de post in samenspel met de Londense 59 Motorclub. Deze club vierde dit jaar zijn 60ste verjaardag en vond het wel leuk om iets speciaals als herinnering te hebben.
In samenwerking met IOM post werd het een speciale envelop, gefrankeerd met vier van de 2018 "Great British Motorcycles" zegels en afgestempeld op Mad Sunday (dit jaar 2 juni) bij het TT‑Grand-stand postkantoortje. Als je ook een van de 500 enveloppen wilt kopen, moet je daar £ 15.00 voor betalen. Ja, ja, IOM post weet wel raad met je geld.

Het nieuwe zegel van Djibouti zal waarschijnlijk niet bij iedereen de weg naar de collectie vinden. Djibouti, een kleine republiek, ingeklemd tussen drie landen (Eritrea, Ethiopië en Somalië) en de Golf van Aden, gaf op 27 mei dit jaar een zegel uit, waarop een afbeelding van "De mars voor gelijkheid". Deze mars wordt jaarlijks aan het eind van de Ramadan op de dag van het Suikerfeest in de hoofdstad Djibouti gelopen.
Op de foto een (waarschijnlijk elektrische) scootmobiel waarop een man en een vrouw mee"lopen" in de stoet.

Het is zo niet te zien, maar op de zegel is ook een tekst in braille aangebracht. De zegel is uitgegeven in een set van twee, met op de zegel van 1000 Djiboutiaanse frank hulp aan gehandicapte kinderen afgebeeld. De oplage is zeer beperkt want van de DFr 1000 zegel zijn maar 15000 exemplaren beschikbaar en voor de liefhebbers van de 3000 DFr maar 3000 stuks. Die drieduizend frank is omgerekend iets meer dan € 15.00, geen goedkoop zegel dus, maar het bedrag wordt wel geheel aan het goede doel geschonken: Agence Nationale des Personnes Handicapées (ANPH) van Djibouti.

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home