Postbezorgers veiligheid

Vanwege ongevallen die Australische Post medewerkers overkomen zijn, hebben beroepsgezondheids en -veiligheids medewerkers en team leiders strategieën ontwikkeld om het hoofd te bieden aan elke situatie die hun medewerkers onderweg kunnen tegenkomen, en de voor hen veiligste manier om de post te bezorgen.

De Australische Post bezorgt over heel Australië, met een oppervlakte van 7.69 miljoen km2, aan een bevolking van circa 25 miljoen, wat een bevolkingsdichtheid van 3 per km2 betekent. Bij vergelijking met het hele Europese continent (10.18 miljoen km2), met een bevolking van 742 miljoen en een bevolkingsdichtheid van 72 per km2, wordt de werkelijke omvang van de Australische postbezorging pas duidelijk. Australië heeft een kleinere bevolking in verhouding tot zijn omvang, en postbezorgers moeten dus verder reizen om de post bij minder mensen te bezorgen.

De Australische Post begon op 3 september 2018 een nationale campagne, met het doel om meer begrip te kweken voor het werk van de Australische postbezorgers (daar kortweg "posties" genoemd) en het aantal ongevallen te verkleinen.

"Hieronder het 2018 ongevallen rapport van de Australische Post.

De nationale statistieken voor het financiële jaar 2018 tonen dat er 768 gewonden waren door verkeersongevallen, 447 hondenincidenten en 114 ongevallen gerelateerd aan achteruit rijdende auto's.

Wist u bijvoorbeeld dat we afgelopen jaar meer dan 3 miljard poststukken hebben bezorgd, en dat we afleveren op 11.9 miljoen bezorgpunten verspreid over heel Australië?

· Ons netwerk omvat 15085 brievenbussen, 7000 motorfietsen, 6500 bezorgauto's, 2600 vrachtwagens, 6 vrachtvliegtuigen, 500 locaties en 325 pakket kasten.

· Ons ongeëvenaarde verkoop en bezorgnetwerk omspant het hele land. Met 4356 postkantoren hebben we het meest uitgebreide verkooppunten netwerk van het land - en we zijn het enige bedrijf dat levert aan alle 11.9 miljoen adressen verspreid over Australië.

· Jaarlijks worden meer dan 3 miljard stuks post bezorgd, en dagelijks worden meer dan 1.3 miljoen pakketten afgeleverd.

· Onze piek in pakketbezorging was op 17 december 2018, toen 3 miljoen pakketten verspreid over het hele land werden bezorgd."

De eerste afbeelding van een postie op een motorfiets met de tekst "Stay Alert! There's a life riding on it" ("Blijf alert! Er rijdt een levend persoon op") werd bedacht door een team in een van de Australische Post locaties. Deze is getoond in MFN nieuwsbrief 127 van maart 2019:

Door de Australische Post geadverteerd onder de naam "Bubbel plastic Postie veiligheidscampagne", was deze gerelateerd aan de 114 motorongevallen waarbij postbezorgers betrokken waren.

Dit was de eerste zet in een campagne met als toelichting:

"In Australië raken elke dag 3 posties gewond door ongevallen met motor voertuigen. Elke verwonding of bijna-ongeval is er één te veel, daarom vragen we het publiek om alert te blijven, rustig te rijden en afleiding tijdens het rijden te vermijden.

Top tips om ongevallen te voorkomen:

  • Berg uw mobiele telefoon buiten bereik op tijdens het rijden
  • Matig uw snelheid bij het naderen van een rotonde
  • Gebruik uw spiegels en controleer of er geen motorrijders en fietsers in uw blinde hoek zijn alvorens te keren of van rijstrook te wisselen
  • Gebruik uw claxon en rijd langzaam bij het achteruit verlaten van uw oprit"

De topsnelheid van de Australische postie motorfiets is 45 km/uur op de weg. De snelheidslimiet varieert in Australische steden & dorpen en straten & wegen tussen 50 en 60 km/uur.

De campagne om de posties veilig te houden werd voortgezet in begin 2019, toen de Australische Post kwam met de slogan "Bind uw hond vast, voor veilige bezorging":

Tot op heden heeft de Australische Post geen einddatum voor de campagne. Het is interessant om te zien of de campagne het aantal ongevallen van de "Australische posties" inderdaad reduceert.

Met dank aan de Australische Post voor het beschikbaar stellen van de in dit artikel geciteerde rapporten, en het beantwoorden van mijn vragen.

 

 Originele tekst van ons Australische MFN-lid Yvonne van Netten
(in Engels, vertaald door Paul Essens)

 

De Australische Post heeft recent 1000 Kyburz 3-wielige elektrische scooters besteld, onder andere om de veiligheid van de pakket bezorgers te vergroten.

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home