12 Maanden, 12 Zegels: Valladolid

In 2017 startte de Correos (Spaanse Posterijen) elke maand een speciale postzegel uit te geven van een Spaanse provincie. In totaal telt Spanje 52 provincies, en gestart in januari 2017 kunnen ze dus voort tot eind april 2021. Elke eerste werkdag van de maand wordt een nieuwe provincie gepresenteerd. De officiële instanties in de bewuste provincie versturen al hun post in die maand met deze zegel en die is alleen te koop in die provincie en in die maand (en bij de filatelistische dienst).
Op 2 juli 2018 was het de beurt aan de provincie Valladolid (regio Castilië en León) met de gelijknamige hoofdstad van die provincie. Speciaal is wel dat Valladolid ook de provincie is waar de Canarische eilanden bij horen.

Valladolid postzegel Spanje

Provincie Valladolid

Op de reeks zegels worden de letters van de voertuigidentificatie in de betreffende provincie gebruikt, waarin verschillende interessante gebouwen en evenementen worden weergegeven. Op de Valladolid zegel met de letters VA zijn dat onder andere de klederdracht, de beroemde bibliotheek, het Calderon theater met elk jaar de Seminci Internationale Film Week, Mudejar keramiek, de overal in de provincie voorkomende eekhoorn en een wijnvat. Maar waar wij onze aandacht op richten is natuurlijk de pinguïn op de motorfiets.

Detail van de Valladolid postzegel Spanje

Logo Motorclub Valladolid

De plaatselijke motorclub Turismoto heeft zichzelf een koud logo aangemeten van een motorrijdende Pinguïn, en niet ten onrechte want de club houdt een motortreffen (Concentration Motera) dat al sinds 1981 georganiseerd wordt in het tweede weekeind van januari. Koud dus! Toch trekt dit evenement jaarlijks meer dan 25.000 motorrijders naar de vallei.
Ook Spanje kent milieubewegingen en die protesteerden tegen het treffen, wat resulteerde in de afgelasting van het treffen in 2015. De Provincie mengde zich echter in de strijd en wees een gebied aan waar de motorrijders konden kamperen en hun treffen houden. In 2018 voor de 35ste keer, met dat jaar bijna 30.000 deelnemers.
Meestal is het rond die periode gewoon lekker fris in Valladolid, maar er zijn ook jaren geweest dat er meer dan 25 cm sneeuw is gevallen. Brrr.....

Motoren in de sneeuw

Elk jaar wordt er ook een postwaardestuk uitgebracht door Correos met alle provincie zegels daarop afgebeeld, en ook de Pinguïnzegel is daarop te vinden.

Postwaardestuk met provinciezegels Spanje, volgnummer 80-29

Postwaardestuk met provinciezegels Spanje, volgnummer 80-29

De uitgiftedatum is 31 januari 2018, en het volgnummer is 80-29.

FDC met Valladolid provinciezegel Spanje
FDC

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home