Waarom men in België nog steeds alle oude zegels kan blijven gebruiken

Het ministerieel besluit van 11 juli 1962 stelt: "Alle nog in omloop zijnde zegels op datum van 11 juli 1962, alsook alle zegels die hierna zullen verschijnen hebben een blijvende frankeergeldigheid." Dit betekent dus dat postzegels die na deze datum zijn verschenen, ongeacht of deze nu in BEF, in EUR of zonder waardeaanduiding zijn, vandaag nog steeds geldig zijn.

Postzegelservice.be is een bedrijf dat hierop inspeelt met het aanbieden van post-etiketten. Als geregistreerd postzegelagent maken zij, voor de aanmaak van post-etiketten, gebruik van frankeergeldige zegels van BPost (Belgische postdienst) die voldoen aan het ministerieel besluit van 11 juli 1962.
Zo kan men op deze etiketten zegels aantreffen met verschillende waardeaanduidingen. En daar kunnen ook motorzegels tussen zitten:

In Nederland heeft een soortgelijke service bestaan. Omdat daar echter volgens de PostNL ook vervalste guldenzegels voor werden gebruikt, heeft PostNL per 1 november 2013 postzegels met waardeaanduiding in guldens ongeldig verklaard.
In januari 2018 heeft het gerechtshof in Den Haag in hoger beroep bepaald dat PostNL hiermee in haar recht stond. Gebruik van guldenzegels is daardoor in Nederland niet meer mogelijk.

Met dank aan Ad van Tiel

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home