GGG 125

Grayson Perry was de artiest-kunstenaar die tekende voor de afbeelding op een van de op 5 juni 2018 door de Royal Mail uitgegeven First Class zegels, in de serie 250 Years Royal Academy of Arts. De Royal Academy of Arts werd in 1768 opgericht bij decreet van koning George III. De Royal Academy was aanvankelijk gehuisvest aan Pall Mall, maar verhuisde al na enkele jaren naar Old Burlington House, destijds een koninklijk paleis aan de Strand, een straat die bij ons filatelisten wel bekend is.
Grayson Perry is een excentriekeling met een vrouwelijk alter-ego, Claire. Zijn kunstwerken bestaan voornamelijk uit vazen, maar hij maakt ook kunst door middel van borduren, tekenen en schilderen, zowel op doek als op objecten. Veelal komt hij zelf als vrouw gekleed voor op zijn schilderijen en vaak plaatst hij ook een motorfiets in zijn werk.

Eén van zijn bekendere werken is een fantasie-motorfiets in vele kleuren genaamd "Patience", waarmee hij de wereldpers haalde.

Nu heeft hij dus een van de zegels voor de viering van de verjaardag van de Engelse kunstschool mogen ontwerpen, en ook daar zien we Perry als meisje en aan de muur een schilderij van een chopper motorfiets.

De zegel is samenhangend gedrukt met de tweede First Class zegel uit de zes zegels tellende serie. First Class zegels zijn geldig voor een brief tot 100 gram en een gegarandeerde bezorging de volgende werkdag, inclusief de zaterdag. Op het moment van schrijven (oktober 2018) kost een 1st Class postzegel 67 pence.


"Claire" met de zegel met motor

De uitgifte van Portugal Post (Correios) d.d. 9 oktober 2018 is de derde in de reeks ter viering van 500 jaar postdiensten. Deze trok de aandacht vanwege een nieuw in gebruik genomen bezorgingsvoertuig, de OVO F6S, die op de € 0.91 zegel staat afgebeeld.

Het is een volledig elektrisch aangedreven driewieler die als een bol geheel gesloten kan worden, vandaar zijn bijnaam "EI" (in Portugees "ovo"). Het ei is 100% uitstootvrij (maar hoe wordt de stroom gemaakt/opgewekt?) en kan op 100% volle lithium accu's 60 km ver rijden.
Het dingetje wordt in Portugal in São João da Madeira gemaakt door UOU-Mobility en werd al in juni 2017 met goede resultaten getest in de stad Aveiro.

De FDC van de serie (4 zegels) draagt in het stempel ook een afbeelding van het ei:

Thailand heeft ons de laatste jaren behoorlijk verwend met hun motorzegeltjes, en dan vooral met de Tuk-Tukkies. Ook nu kan ik weer een paar aardige Tukkies melden.

Allereerst over het blokje zelf. Rondom de viering van het Thaise Nieuwjaar wordt het Songkran Festival gehouden. Het Nieuwe Jaar wordt verwelkomd tussen 13 en 15 april en daaromheen worden allerlei festiviteiten gehouden die met wassen en water te maken hebben. Zo zien we op de zegels het wassen van het Boeddha beeld, het besprenkelen van de handen van ouders met geurend water, het bouwen van een Pagode van schoon zand en olifanten die reinigend water over gezinnen sproeien met hun slurf. Een nat spektakel dus.

In principe moet alles gereinigd worden voor het nieuwe jaar, en dus moet ook de Tuk-Tuk aan een bad geloven.

De Thaise post heeft dit blokje uitgegeven ter viering van Songkran en meteen als fundraiser gebruikt. Voor de vier zegels van drie Baht moest 23 Baht betaald worden. Voor welk doel heb ik nog niet achterhaald.

Twee weken later nam de Thaise post deel aan de 30ste Aziatische internationale postzegel tentoonstelling (24-28 april 2015) in het Taipei World Trade Centre. Het logo van de tentoonstelling werd gevormd door het nationale symbool van Taiwan, de "Wu-Kuo" oftewel de Taiwanese Tilapia, op Taiwan een geliefd en veel geëxporteerd product, uitgebeeld in de drie vissen links.

De bovenste vis is een envelop, de middelste zou een brief voorstellen en de onderste een gestempelde postzegel.

Asia Air doet ook nog een Tuk-Tuk in het zakje met een set gratis uitgedeelde postkaarten voor hun passagiers. Op de kaarten interessante zaken die in Thailand te zien zijn, en natuurlijk hoort bij een Thais bezoek ook een TT‑ritje. De set bestaat uit vier kaarten in een omslag met ingedrukte postzegel, postwaardestukken dus.

Op twee kaarten staan vliegtuigen, niet leuk! Op de twee anderen een Tuk-Tuk. De afbeelding van de voorzijde is tevens naast de zegel afgedrukt in klein formaat.
Aan drie zijden van de zegelprint is een tanding aangebracht, wat een leuke twist aan de kaarten geeft.

Een buitenbeen postzegel is het Post & Go label van Royal Mail. In de vorige NB konden we de nieuwste voor ons belangrijke uitgifte op dit gebied al aanschouwen. Op 12 september dit jaar (2018) verschenen de laatste zes labels in een uitgiftereeks van vijf series van elk zes labels, met als thema postvervoer. Dit keer met het thema "Mail by Bikes". De ontwerper van de zegels is Andrew Davidson (geen familie van...). Op drie van de zes labels staat een motorfiets.

De fietsen die getoond worden zijn een Pentacycle (5 wielen), een tricycle met rieten mand en een damesfiets uit 1948. Niet zo belangrijk voor ons.
De oudste motorfiets staat op een soortgelijke afbeelding als op het postzegelboekje uit 1993: de motorfiets met aanhanger zoals gebruikt voor pakket- en postbezorging in de streek rond Sittingborn, Kent.


Het postzegelboekje uit 1993

De motorfiets werd in gebruik genomen in 1902 en was daarmee één van de eerste gemotoriseerde voertuigen in gebruik bij de Royal Mail buiten Londen.

Op het tweede voor ons van belang zijnde label staat een ook veel gebruikte afbeelding van de gemotoriseerde Royal Mail bezorger uit 1965.

Deze BSA Bantam komt op veel kaarten en foldermateriaal voor. In de jaren 1948 tot 1971 werd deze gebruikt voor zowel postbezorging als voor het verzamelen van post, maar deze afbeelding laat een telegrambezorger zien op weg naar zijn klant.

Op het derde motorlabel, het zesde en laatste uit deze serie, zien we een Honda Quad die tussen 2001 en 2010 gebruikt werd om op de ruige, niet van wegen voorziene eilanden in het Schotse gebied, Giga, Iona en Kerrera, post te bezorgen en op te halen.

 

 

De labels konden gekocht worden bij machines in het Postmuseum en bij de Filatelistische Dienst, in verschillende waarden: 1st Class tot 100 gram (67p), 1st Large tot 100 gram (£1.01), Euro 20 gram/World 10 gram (£1.25), Europa 100 gram (£1.55), Worldwide 20 gram (£1.45) en Worldwide 100 gram (£2.25).
 
Links onder in de code geven de eerste zes nummers aan bij welke machine de labels gekocht zijn.
 
Hoewel er voor deze P&G uitgifte verschillende eerste dag stempels met fietsthema zijn, heb ik er nog geen met een motorfiets ontdekt.

 

Hans de Kloet

 

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home