Wie was er eerder?????

Perraux, Daimler of Copeland?? Een aantal landen claimt het thuisland te zijn van de uitvinder van de motorfiets.
Van de Marcuswagen (Oostenrijk 1870), gebaseerd op de door Huygens bedachte explosie beweging, via het Otto-principe naar Daimler's Einspur (1885) geldt voor de meesten van ons als de ware weg naar de motorfiets.


De eerste en de tweede versie van de Marcus zelfbeweger op een blok van Guinee-Bissau (2008)

Maar in de USA geldt Sylvester H. Roper uit Boston als de waarlijk echte uitvinder van de gemotoriseerde fiets. Zijn tweewieler reed, machine aangedreven, al in 1867 zijn rondjes. Okay, deze werd dan wel voortbewogen door een stoommachine, maar die werd toen ook "motor" genoemd.


Hier een latere, verbeterde versie van de Roper

De Fransen daarentegen vinden dat hun Louis-Guillaume Perreaux (1816-1889) deze eer te beurt valt.
Louis Perraux, zoon van de uitvinder van de compacte stoommachine Pierre Perraux, bouwde dit machientje op een Michaux vélocipède (al zijn er bronnen die melden dat het zijn broer Ernest zou zijn geweest) waarmee de eerste "motorfiets" geboren was.

Dit machientje staat nu afgebeeld op een blokje met thema "fiets" van Congo, uitgegeven op 26 december 2003, en is door de waarschijnlijk niet bijster in onze wereld onderlegde ontwerper abusievelijk de "Draisine" genoemd. De Draisine is natuurlijk de eerste loopfiets, uitgevonden door Freiherr Von Drais.

Later legden Perraux en Michaux zich toe op fabricage van de stabielere alcohol gestookte snaar aangedreven driewielers. De aandrijfkracht van de driewieler werd niet op de achterwielen overgebracht, maar met een schijvenstelsel naar het enkele voorwiel.

In de woonplaats van de Perraux, Almenêches (district Orne, Frankrijk), werd in juni 2016 een monumentje onthuld. Een replica van de stoom-vélocipède werd op een paal geplaatst met daarbij een bordje met verklarende tekst.
Het geld voor het monument werd bijeengebracht door de plaatselijke inwoners (net geen 700 stuks). Het monument staat voor het locale horecabedrijfje.

Ook in de Franse filatelie werd al eens aandacht aan de uitvinding van Perraux geschonken, alleen werd de uitvinding toen foutief aan Michaux toegeschreven. In 1970, 100 jaar uitvinding van de Motorfiets, werd in Bar-Le-Duc een speciaal stempel gebruikt, hier getoond op een speciaal voor deze herdenking gedrukte kaart.


Envelop met het Michaux stempel

Dus….. wie gaat er bij jou met de eer strijken??

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home