Kamil Lhoták

In de verloting tijdens de laatste clubmiddag hadden we een postzegelblokje van Tsjechoslowakije, met daarop een schilderij gemaakt door Kamil Lhoták. Van ons lid Ad van Tiel ontving ik onderstaande informatie over deze schilder:

Kamil Lhoták (1912 - 1990) was een schilder, graficus en illustrator.
Veel van de werken van Kamil Lhoták zijn op postzegel uitgebracht, waaronder motorfietsen uit Tsjechoslowakije (1975) en de zegel met de tricar (1987).

Kamil Lhoták achter zijn tekentafel
Kamil Lhoták achter zijn tekentafel

Ook op vele tekeningen van Kamil Lhoták worden motorfietsen afgebeeld:

Tekening met motor van Kamil Lhoták

Tekeningen met motoren van Kamil Lhoták

Op 18 november 1987 werd een serie van 5 velletjes met elk 4 zegels uitgegeven. Op de zegels afbeeldingen van kunstwerken uit de Nationale Galerij. Op een van de zegels wordt een schilderij van Kamil Lhoták afgebeeld. Op de zegel is onder andere een tricar te zien:

Postzegel met tricar naar een schilderij van Kamil Lhoták
De losse zegel

Postzegelblokje met tricar naar een schilderij van Kamil Lhoták
Het blokje van 4

Een tricar is een driewielig motorvoertuig.
In de beginjaren van de motorvoertuigtechniek was het niet duidelijk welk voertuig de voorkeur genoot, de vierwielige automobiel, de driewielige tricar, de eveneens driewielige tricycle of de tweewielige motorfiets.
Tricars hadden in het algemeen twee voorwielen en één achterwiel en konden dan qua opzet lijken op forecars, maar die hadden een balhoofd en motorfietsstuur en dus geen naafbesturing. Een bekende fabrikant van tricars was Léon Bollée, die zijn voertuigen voiturette noemde. Hoewel de tricar in de vergetelheid is geraakt, worden tegenwoordig de trikes weer populair.

De afbeelding op de zegel is niet het gehele schilderij van Khamil Lhoták. Naast de tricar wordt ook nog een motorfiets afgebeeld:

Schilderij van Kamil Lhoták met onder andere een tricar en een motorfiets

De serie Tsjechische motoren uit 1975, met afbeeldingen getekend door Kamil Lhótak:

Serie postzegels met motoren, getekend door Kamil Lhoták

 

Ad van Tiel

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home