Een vraag beantwoord:

Rusland, CCCP, USSR of SSSR?

Vanaf de eerste zegeluitgiften in 1923 van wat we gemakshalve Rusland noemden, de Sovjet Unie, vinden we regelmatig de letters CCCP op de uitgiften. In 1926 komt daar soms USSR bij, en soms staan beide afkortingen op de postzegels.

Zegel Rusland

En, waarom heet Rusland Rusland? Nou, in de vroege middeleeuwen trokken Noord-Zweedse handelslieden door het oosten van Europa naar de Zwarte Zee, onderweg links en rechts nazaten veroorzakend. De zweden waren meest blond en de zuidelijke vrouwen hadden donker haar. We weten dat dit genetisch een roodharige nazaat oplevert. De Grieken die in 1600 noordwaarts trokken noemden deze nazaten Rossya's wat wij westerlingen weer als Russen uit gingen spreken.
Toen de Tsaren midden 17de eeuw verbonden met elkaar sloten en Michael Romanov, Tsaar van oblast Grad Moskva (= stad aan de Moskva), als leider kozen, werd deze unie algemeen het land van de Rooien (Rusland) genoemd.

Terug naar de zegels. Op vrijwel alle Rusland zegels tot 1992 vinden we de tekst: почта (= POST in het Cyrillische schrift) en CCCP.

Zegel Rusland

Zegel Rusland

Die laatste letters staan voor Союз Советских Социалистически Республик, in ons Latijnse schrift Sojoez Sovjetskich Sotsialistitsjeskich Respoeblik, afgekort SSSR, de communistische staat van 1922 tot 1991 die bij ons voor het gemak de Sovjet-Unie (letterlijk "Radenunie") werd genoemd, en voluit Unie van Socialistische Sovjet Republieken (USSR).

Na 1991 vormde zich de Russische Federatie, bestaande uit 46 oblasten (provincies), 21 republieken (respoebliki), 9 krajs (provincies), 4 autonome districten (okroegs) en 3 federale steden (Moskou, Sint-Petersburg en Sebastopol). Sindsdien is de landsnaam op de zegels Russija (in het Cyrillisch schrift Росси́я).

Zegel Rusland

Een groot aantal gebieden scheidde zich af en gaf hun eigen postzegels uit.
Één daarvan is Belarus, of Wit-Rusland zoals we het beter kennen. Door Belarus zijn nog geen zegels met motorfietsen uitgebracht, maar wel een aantal postwaardestukken.

Postwaardestuk Belarus met motorfiets

Postwaardestuk Belarus met motorfiets

Postwaardestuk Belarus met motorfiets

Postwaardestuk Belarus met motorfiets

Postwaardestuk Belarus met motorfiets

Postwaardestuk Belarus met motorfiets

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home