Beurszegel Filateliebeurs:

Grasbaanraces te Hilversum

Net als andere jaren hadden we ook nu weer een motorzegel gemaakt om als herinnering te verkopen op de Filateliebeurs, die al enkele jaren te Hilversum gehouden wordt. Viel de andere jaren de keus altijd op een gefrutselde afbeelding van een motorrijder, nu was de keus gevallen op een afbeelding van een oude poster, gedrukt in 1943 voor een op de drafbaan in Hilversum georganiseerde Grasbaanrace voor motoren.

MFN Filetaliebeurs-zegel 2018

MFN Filetaliebeurs-zegel 2018

In de jaren net voor de tweede wereldoorlog was er een tekort aan plaatsen waar motorraces op de weg gehouden konden worden. Daarom werd er vaak uitgeweken naar plaatsen waar op afgesloten banen geracet kon worden. Vaak werd uitgeweken naar drafcentra, die toen nog uit grasbanen bestonden. In de buurt van het Gooi werd gereden op banen als Valkeveen (Naarden), Cruysbergen (Bussum), Birkhoven (Amersfoort) en op het door architect Dudok in 1919 ontworpen Sportpark in Hilversum.
Het Sportpark bestond uit een atletiekveld met 400 meter baan, een tennispark en een paardenbaan van 950 meter met springveld. In 1928 werden de Olympische paardonderdelen hier gehouden.

Het oude sportpark van Hilversum
De drafbaan met op de achtergrond de atletiekbaan
en de tennisvelden

In de oorlogsjaren werden motorraces verboden maar in 1943 was Hilversum de eerste plaats waar weer geracet werd. In 1944 werden de races weer verboden.
Van de 43-er races is een poster bewaard gebleven. Omdat de huidige plaats waar de Filateliebeurs gehouden wordt, de Dudok Arena, op de plek van het drafcentrum staat, was het idee om deze poster te gebruiken op de MFN zegel.

Poster van de Grasbaanraces in Hilversum in 1943

Tijdens de beurs gebruikte de PostNL ook dit jaar weer een speciaal poststempel, dus ook de MFN had voor een kaart gezorgd om een maximumkaart te maken van de persoonlijke postzegel.
Op de kaart linksonder het huidige Dudok gemeentehuis van Hilversum, midden het oude Raadhuis en rechts de Dudok-Arena, die ook in het PostNL stempel te vinden is. Verder afbeeldingen van alle zegels zoals we die in het verleden voor de Filateliebeurs hebben laten maken.

Maximumkaart met de MFN Filetaliebeurs-zegels

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home