Moto Guzzi logo

Moto Guzzi "Reigerkop" motorblokNog een Italiaans feestje vierden de Guzzi folks uit Mandello del Lario van de Piaggio Group.
Het is dit jaar de 50ste verjaardag van het Moto Guzzi V7 motorblok met de bijnaam "Reigerkop" (Heron).
In 1921 leidde het idee van drie vliegtuigpiloten en vrienden, Giovanni Ravelli, Giorgio Parodi en Carlo Guzzi, om een motorfietsfabriek te beginnen tot de oprichting van Moto Guzzi. Datzelfde jaar verscheen het eerste motorfietsmodel van Guzzi: de 8 HP Normale. Om de dood van Ravelli, twee jaar eerder tijdens een vliegongeluk, te herdenken werd als logo de vliegende adelaar genomen.
Ontwikkelingen volgden elkaar snel op en in 1967 verscheen het imposante V7 blok op de wegen. Ik kan me nog herinneren dat iemand een straat verder altijd zo’n V7 Special voor de deur had staan, en dat niet het blok maar het in mijn 10-jarige ogen ENORME zweefzadel mijn volle aandacht had. Dat ik zou eindigen in een rijdende kapperstoel (GoldWing) kon ik toen nog niet bedenken.

Moto Guzzi zweefzadel

Maar goed, dit jaar is het dus 50 jaar geleden dat het V7 blok geïntroduceerd werd. Eigenlijk 51 jaar want in 1966 werd het V7 blok al in een alleen voor de politie ontworpen model toegepast. Giulio Cesare Carcano tekende voor het ontwerp. In 1967 verscheen de V7 als burgermodel, in 1969 gevolgd door de Ambassador en de Special.
Eind 2004 werd Moto Guzzi eigendom van de Piaggio Group en werd een omvangrijk programma opgestart om van Guzzi weer een wereldmerk te maken.
In 2014 werd de Moto Guzzi V7 generatie II geïntroduceerd. Waarom II?? Geen idee, want door de jaren heen waren er al veel zaken veranderd en verbeterd aan de motorfiets. Nu, bij het 50 jarig bestaan van het blok, wordt gesproken over generatie III blokken.

50 jaar Moto Guzzi V7

Speciaal ter gelegenheid van deze viering heeft de Italiaanse post een set herinneringskaarten uitgebracht voorzien van een speciaal stempel.

Postkaart tgv. 50 jaar Moto Guzzi V7

Op de kaarten de afbeelding van het eerste burgermodel uit 1967, de V7, en het jubileum model van 2017, de V7 Edizione Speciale 50˚. Het geheel voorzien van een speciaal stempel van de Post.

Postkaart tgv. 50 jaar Moto Guzzi V7

De kaarten met het stempel waren alleen te verkrijgen op de negende september van 2017, aan de ingang van het hoofdkantoor van Moto Guzzi aan de Via Parodi in Mandello del Lario. Het stempel kon wel bij de filatelistische dienst verkregen worden door, zoals altijd, een postzegel van minstens € 0.23 (het tarief om een stempel te verkrijgen) op een kaart of envelop te plakken en deze aan hen te sturen.

 

Hans de Kloet

 

Postkaart tgv. 50 jaar Moto Guzzi V7
De V7 Special uit 1969

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home