Herontdekking!

Internet groeit nog steeds en is voor ons filatelisten een informatiebron waar we niet meer omheen kunnen.
Toen ik laatst weer eens een opmerking kreeg dat op een zegeltje van St. Vincent en Grenadinen een motorfiets zou staan, een zegel die we (lees: ik) lang geleden al als niet-motorfiets zegel bestempeld hadden, heb ik dit toch nog maar eens onder de loep genomen. Het betreft hier de afbeelding op het zegeltje van de uitvaartstoet van John F. Kennedy uit 1996.


De zegel met de uitvaartstoet


Het hele blok

Overigens wordt dezelfde afbeelding ook getoond op de twee zegels van 3 ct en $ 1 van Antigua en Barbuda (ook met opdruk "Barbuda") uit 1988:


De zegels van Antigua & Barabuda


De zegels met opdruk "Barbuda Mail"

Destijds heb ik veel beschikbare foto's van de begrafenis nagezien, en nergens was iets van een motorfiets te bekennen. Het leek me ook niet echt gepast en voor de hand liggend.
Met de feature die Google biedt om op afbeelding te zoeken, nu dus nog maar eens aan de gang gegaan. En zie daar: na een paar seconde rolde er een foto uit van de start van de funeral tocht bij het Capitol in Washington naar Arlington National Cemetery. En daar is toch duidelijk een zijspan motorfiets op te zien.


Detail van de foto met links naast de auto een motor met zijspan


Hetzelfde fragment van de zegel, sterk vergroot
(door de lage druk-resolutie niet goed herkenbaar)

Het doel van deze zijspancombinatie is mij niet duidelijk, maar het zou kunnen zijn om een verslaggever te vervoeren. De motorfiets reed mee tot de Arlington Memorial Bridge. Op een foto van deze brug met daarop de stoet zijn zelfs twee motorfietsen te zien.
Hoewel het dus niet de prettigste zegels in de verzameling zullen zijn gaan deze zegels dus weer terug in de catalogus.
Antigua en Barbuda: 1988-11-25, Begrafenis J.F. Kennedy (3 ct + $1.00), zegels idem als Ant.& Barb. met opdruk Barbuda, en de zegel van St. Vincent en Grenadinen: augustus 1996 (geen dag bekend) uit de serie "Publieke en Privé momenten uit het leven van J.F. Kennedy", uitgeven in vier blokken van 9 zegels.

Tijdens de zoekerijen passeerde nog een andere foto die ik ook herkende waarop ook een zijspan-motorfiets staat. Tijdens de inauguratierit van Kennedy op 20 januari 1961 werd er ook verslag gedaan vanuit een zijspan:

Op een blokje van weer St. Vincent en Grenadinen vinden we onderaan een afbeelding van de carcade waarmee de familie Kennedy van het Capitol naar hun nieuwe (Witte) huis reed, op het moment dat deze van Pennsylvania Avenue 15th Street opdraait. Hier weten we zeker dat het zijspan gebruikt werd door een reporter om verslag te doen van deze rit. Dit blok is uitgegeven op 16 mei 2011, en de uitgifte telt twee blokken van vier zegels.

Dat ook St. Vincent en Grenadine een zegelspuwer is, wordt wel bevestigd door het feit dat op deze dag maar liefst veertig (40) verschillende zegels van dit eilandengroepje uitgegeven werden.

Nou ja, voorlopig dus toch weer te zoeken herontdekkingen. Excuus van mijn kant.

Hans de Kloet

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home