Een aap op een motorfiets!

Waar zie je zoiets?
Nou…. op de rand van het in 2016 door Indonesië uitgegeven PON-vel (in de rode cirkel). De mascottes van deze spelen, de aap en apin Lili en Lala, worden op de rand van het vel afgebeeld in de verschillende takken van sport welke op de XIXe PON spelen, de Pekan Olahraga Nasional (zeg maar de Nationale Sportspelen), beoefend worden. De PON worden steeds door andere provincies op verschillende plaatsen georganiseerd. Dit keer werden de spelen in Bandung, West Java gehouden.


Detail van de velhoek met de motor

De PON-spelen werden in 1948 in het leven geroepen omdat de verse staat Indonesië nog niet mee mocht doen aan de Olympische Spelen te Londen. Het is een strijd die tussen de (34) verschillende provincies van Indonesië gehouden wordt. Van de 19 keer dat de spelen nu georganiseerd zijn (in 1956 werden de spelen afgelast in verband met de staatsgreep door Soeharto), won de provincie Jakarta maar liefst 11 keer.
In 2016 werden er 56 sporten beoefend, waaronder ook de motorfietssport. Op het 1200 meter lange kartbaantje Sirkuit Bukit Peusar Tasikmalaya werden de races op 26 september gehouden.


Het Sirkuit Bukit Peusar Tasikmalaya

Twee teamraces en twee individuele races op 125 cc en 150 cc motortjes. Alle motorfietsen werden (gratis) geleverd door Honda: voor de 125 cc een Blade FL en voor de 150 cc klasse een Sonic 150 R.


De 125cc Honda Blade FL scooter in Repsol racekleuren


de 150cc Honda Sonic R in Repsol racekleuren

Hier staan de "fietsen" te wachten op de coureurs bij het uitreiken een paar weken eerder. Een paar kleine wijzigingen mogen gedaan worden maar motorisch zijn alle Hondas gelijk. Met een gemiddelde van een 60 km/uur werden er toppen van 110 mee geklokt op het 21 bochten tellende korte circuit.

Al eerder hadden we een vel met afbeelding van motorsport aan de PON te danken. In 2008 zag het vel tgv de 17e PON-spelen, gehouden op Kalimantan Timur (het voormalige Borneo), het licht. Daarop ook een afbeelding van motorsport (in de rode cirkel).


Detail met de motorfiets

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home