Webtoons

zijn ontstaan uit het kopiëren van stripverhalen uit comics die vervolgens weer op het internet geplaatst werden, gewoon getekende verhaaltjes dus. Sinds 2003 zijn deze strips vooral in Zuid-Korea erg populair, zo populair dat de Zuid-Koreaanse post er afgelopen februari een uitgifte aan wijdde, met voor ons weer een leuk zegeltje.
Op het zelfklevende velletje vinden we drie series van vier zegels en in de velrand zelfportretten van de vier tekenaars.

Van rechts naar links eerst de webcartoon van Cho Seok, "Sound of your heart". Hierin worden problemen van jongeren besproken. Dan de cartoon "Incomplete life" van Yoon Taheo. Naast ons motorzegel dan Yu Homin's "With God", een mythologie-cartoon over de Koreaanse Goden.
Geheel links dan ons motorzegel, naar een cartoon van Kang Full (echte naam Kang Do-Young), "I love you". Deze cartoon wordt wel gezien als vader van alle webcartoons. Het gaat over een norse melkboer die zijn vrouw te vroeg heeft verloren, en zijn flessen melk op de brommer rondbrengt. Hij helpt daarbij soms een vrouwtje die leeft van het recyclen van weggeworpen papier. Als de vrouw op een dag op de dementerende echtgenote van haar buurman moet letten, loopt deze vrouw weg. De melkboer vindt haar en brengt haar achterop de melkbrommert terug (het tafereeltje op de zegel). Uiteindelijk raken het papiervrouwtje en de melkboer verliefd en gaan verder samen door het leven.

Deze cartoon is zo populair dat er later een film van gemaakt werd en nog later zelfs een TV-serie over verscheen. De film verscheen onder de titel "I love you", de hoofdrollen worden vertolkt door grote Koreaanse spelers. De melkman (Kim Man Suk) door Lee Soon Jae en de papiervrouwtje (Song Yi Bun) door Jun Young Sook. In de film lopen verschillende korte liefdesverhalen door elkaar.

Filmposter "I love you"

De TV-serie wordt uitgezonden met de naam "Late bloesem".
In totaal zijn er 40.000 velletjes (120.000 zegels van elk) gemaakt.

 

Hans de Kloet

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home