Luxemburg - Liechtenstein HD-ritje

Bij de Nieuwtjes Semi-Officieel staat de Luxemburgse Harley-Davidson zegel gemeld. Uiteraard is het zegel op zich al een leuk hebbeding, maar er is meer over dit zegeltje te vertellen.
Op afgelopen 6 mei vond er namelijk een speciale rit van twee HD clubs plaats. De Harley Club Lëtzebuerg en de Harley-Davidson Club Fürstentum Liechtenstein speelden voor postbode. Op deze regenachtige dag vertrokken vanuit Luxembourg (stad) en Vaduz (hoofdstad van Liechtenstein) twee groepen postbeëdigde Harley-rijders met poststukken in elkaars richting. Ongeveer halverwege, in het stadje Riquewihr (Alsace (Elzas), Frankrijk) troffen de clubs elkaar en werd de uit hun land meegenomen post uitgewisseld.


De betrokkenen bijeen in Riquewihr

Poststukken uit Luxemburg werden gefrankeerd met de door de Luxemburgse Post uitgegeven speciale semi-officiële "Die Marke" persoonlijke postzegel (zie nieuwtjes), en in Vaduz gestempeld met een aankomststempel. Andersom gebeurde dit met de post die in Liechtenstein aangeboden was, met dit verschil dat de gebruikte Liechtensteinse persoonlijke postzegels geen semi-officiële status genieten en dus niet te koop zijn bij de Liechtensteiner Posterijen. Alleen het op de zegels aangebrachte vertrekstempel is officieel.


De envelop uit Liechtenstein


De persoonlijke postzegels met officieel stempel

Hoeveel poststukken er in totaal getransporteerd en uitgewisseld werden is niet bekend gemaakt, maar in ieder geval werden vanuit Vaduz 500 speciale enveloppen aan de Luxemburgse post verzonden.
Speciaal voor de rit werden er logo's ontworpen: Liechtenstein plaatste op de maakwerk envelop een vlagbutton van elk land in een afbeelding met zuigers en wings, een herinneringslogo en het speciale officiële stempel van de tocht. Op 8 mei werden de poststukken in Luxemburg voorzien van een aankomststempel op de achterzijde.

Harley-Davidson is een duur merk en voor deze envelop moeten 12 Zwitserse Franken betaald worden. Daar komt de verzending nog eens bij…….

De Luxemburgse club heeft ook een logo gebruikt en de Letzembourger Post heeft dit ontwerp grotendeels overgenomen. Het door de club gemaakte logo laat een Harley-Davidson 1200 cc FL 1946 Panhead motorfiets zien. Dit model motor vinden we op het zegel, in het logo, in het poststempel en op de maximumkaart terug.


Het logo van de HD-club Luxemburg (links) en het stempel van de Luxemburgse Post (rechts)

De maximumkaart is niet op de motorfiets vervoerd en is, evenals de semi-PPZ, nog bij de Luxemburgse postdienst te bestellen.

 

Hans de Kloet

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home