Jubilea Postdiensten

In het jaar 2016 hadden verschillende postdiensten een jubileum te vieren. Voor ons motorfreaks waren er twee van belang: die van Spanje en van China Taiwan.
De Spaanse posterijen, Correos (= postkantoor), vierde het feit dat ze 300 jaar ten dienste van de bevolking stond. Al eerder waren er geregelde postdiensten die niet open stonden voor het gewone volk, maar vanaf toen kon iedereen van de post gebruikmaken. Dit feit werd gevierd door verschillende uitgiftes en soorten filatelie.
Op 29 februari met een speciaal velletje met één zegel. Op het zegel en de velrand, uitgevoerd in brons, werd de geschiedenis van de eerste 100 jaar verbeeld. Niks voor ons.
Het tweede vel werd op 21 april uitgegeven en laat in zilver verschillende vormen van transport zien uit het tweede centenario. Geen gemotoriseerde tweewielers hierop, dus ook niet interessant voor ons.
Maar het derde vel, gepresenteerd op 14 september, de derde dag van de in Zaragoza gehouden Exfilna expo, geeft ons meer vreugde. Het in goud uitgevoerde vel vertegenwoordigt de laatste 100 jaar tot 2016 en laat in de velrand een groepje op (elektrische?) scooters rijdende postbezorgers zien. Wie het zegel van € 3.00 goed bekijkt, ontdekt ook daar een postbezorger die, tussen de nog net zichtbare spiegels van zijn scooter, een brief overhandigt. Het betreft hier een bezorging van een snel (expresse) bericht van een middels ICT verstuurde E-commerce CTA (geautomatiseerd proces center) correspondentie. Alstublieft, en dat op één zegel.


Het 3e zegelvel


De afbeelding op het zegelvel in meer detail

Op de presentatiemiddag ontvingen alle genodigden een zogeheten Preuba de Artista met een los, in echt bladgoud uitgevoerd zegeltje met de datarijder erin. Een waar hebbedingetje. Maar…. mocht je niet op de middag aanwezig zijn geweest, het ding was ook gewoon bij de filatelistische dienst te koop voor een 18 euro en er zijn er "slechts" 30.000 van gemaakt.


De binnenzijde van de "Preuba de Artista" met rechts het zegel in bladgoud


De buitenzijde van de "Preuba de Artista"

Gelijk met de presentatie van het vel werd ook het jubileum-verzamelwerk gepresenteerd met daarin de door het publiek gekozen driehonderd mooiste, meest memorabele en geliefde zegels.
Deze in drie delen opgesplitste uitgave heeft een oplage van 2250 stuks en elk deel heeft in de kaft het bijbehorende eeuwvel gemonteerd. Maar nog specialer is dat van elk van de drie vellen een FDC is opgenomen, gestempeld met het eerste-dag stempel met inkt die gemaakt is met respectievelijk brons, zilver en goud bestanddelen.


Het 3-delige jubileum-verzamelwerk met achter de uitsnede in de kaft het zegelvel


De FDC met het 3e zegelvel

Op dezelfde datum, 14 september 2016, werd ook de briefkaart "De Koninklijke" geïntroduceerd. De kaart laat het hoofdpostkantoor te Madrid zien, door de bevolking El Rey genoemd, en draagt als frankering een indruk van "ons" zegel.

Als kers op de taart is er ook nog een verzameldoos gemaakt met de drie vellen in seal verpakking, samen met de speciale 10 euro munt van de 300 jaar viering.

Er werd een speciale uitnodiging gestuurd naar de geregistreerde verzamelaars met daarop weer de drie zegels afgebeeld.


De speciale uitnodigingskaart

Hier het gewone eerste-dag stempel:

Genoeg Spaans te verzamelen dus.

Het andere jubileum speelde zich aan de andere kant van de wereld af: het is 120 jaar geleden, 20 maart 1896, dat de Chinese posterijen opgericht werden. China besteedde hieraan aandacht door een serie met blok uit te geven, maar zonder ons thema te vertegenwoordigen.
De Chungwa postdienst op het "afvallige" Taiwan, vierde ook de 120e verjaardag, en daar wel met een motorfiets thema (als nieuwtje gemeld in NB 115). Het op 18 maart uitgegeven souvenirblokje hebben we allemaal al wel in de collectie:

Het jubileum blokje is gedrukt in een oplage van 880.000 stuks, voornamelijk groen en rood en herbergt twee zegels: één van 5 Taiwan Dollar met verschillende fietsonderdelen in goudinkt, en één van 12 T$ met onderdelen van de getoonde motorfiets in zilverinkt. Op de blokrand staan brievenbussen uit verschillende perioden en andere post transportmiddelen.
Zoals we gewend zijn van Taiwan Post, geven ze een scala van producten uit die verwant zijn aan de uitgiften. Uiteraard de "filatelistische" uitgiftezaken als FDC en presentation pack, maar ook een setje briefkaarten met onder andere een frankering met de ingedrukte motorfiets, idem enveloppen, een post-celebration versierpakket (met onder andere plakkers van de voertuigen) en zelfs een tas met opdruk van de motor.


FDC


Postwaardestuk


Presentation pack


Versierpakket

De grootste verrassing komt echter bij de opening van het nieuwe postkantoortje op de luchthaven Kaohsiung International. Op 2 december werden tijdens de opening tevens de set en blokje gepresenteerd van de uitgifte voor het jaar van de Haan. In de uitklapfolder van de uitgifte is naast het haan-blok tevens een in goudfolie gedrukt haan-blokje opgenomen, maar ook een blokje met vier "groetenzegels" en vier labels met daarop onder andere ook weer de afbeelding van de motorfiets als op het februariblok.


Het postkantoortje op het vliegveld


De uitklapfolder ter gelegenheid van het Jaar van de Haan


Het vel met de "groetenzegels" en labels

Als dan in 2017 het jaarpakket van 2016 verschijnt weer een verrassing, want nu zijn zowel de fiets als de motorfiets benut om de kaften van respectievelijk het jaarboek (groen met motorfiets) en verzamelboek (rood met fiets) te versieren.

Ook van de oosterse kant van de wereld dus voldoende om te willen bezitten.

 

Hans de Kloet

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home