Uitgifte: Gouden Jubileum Macau Motorfiets Grand Prix

19 November was de uitgiftedatum van de serie ter gelegenheid van de 50ste GP van Macau. Vier zegels en een blok, met daarop afgebeeld mijlpalen in de geschiedenis van de GP voor motorfietsen.
De Macau GP wordt verreden in het voorheen Portugese fortstadje Guia op een stratencircuit met in plaats van een veiligheidsmarge vangrails en betonnen muren direct langs de baan. Sinds 1954 wordt er hier geracet met auto's, en sinds 1967 vinden er ook races met motorfietsen plaats. De race, gehouden in het derde weekeind van november, wordt nog steeds Grand-Prix genoemd hoewel de wedstrijden niet meetellen voor het WK.
De motorfietsen halen op het 6.2 km lange Guia-circuit snelheden van 280 km/u en vele grote namen komen in deze week op het gevaarlijke circuit even hun geld verdienen.
2016 was het jaar van het Gouden Jubileum voor de motorfietsen. Op de vier zegels en het blok grote coureurs en merken die hun stempel op het evenement hebben gedrukt.

Op de zegel van 2 Pataca's staat Yamaha fabriekscoureur Hiroshi Hasagawa uit Japan. In 1967 was hij de eerste coureur die een "dubbel" scoorde in de Macau GP.

De eerste 10 jaren werden gedomineerd door Japanse coureurs, tot pas in 1976 Chas Mortimer (Yamaha) en Mick Grant in 1977 op een Kawasaki KR 750 als eerste Europeanen (Britten) de hegemonie wisten te doorbreken. De laatste wordt op de zegel van 3 PTCs afgebeeld.

Vanaf 1981 was het Ron Haslam die gedurende zeven jaar de winst optekende, alleen in 1984 onderbroken door nogmaals winst van Mick Grant, toen op een Heron-Suzuki.
Rocket Ron won op Honda's de zes genoemde races. Op de zegel van 4.50 PTCs zien we hem op een Elf-Honda, maar of dit 1988 prototype ooit in Macau aan de start heeft gestaan durf ik te betwijfelen.

De 5.50 PTCs zegel toont de in 1988 op uitnodiging naar Macau gekomen Kevin Schwantz. Kevin reed altijd met het door hem onsterflijk gemaakte racenummer 34 en op een Pepsi Suzuki RGR 500 leidde de Amerikaan de race van start tot finish.

De zegels zijn gedrukt in vellen van 16 zegels, in dambord formatie waardoor er maar liefst 16 verschillende blokken en stroken van een hele serie gemaakt kunnen worden.


Het vel met 4x de hele serie

Niet alle grote coureurs die deelnamen aan de Macau GP hebben een plaatsje kunnen vinden op de zegels. Zo heeft de familie Dunlop (Joey, Robert, William en Michael, allen goed voor een Macau GP podiumplaats) geen zegeltje, en vinden we ook Steve Hislop en Carl Fogarty, en winnaars David Jefferies (1999), John McGuinness (2001), Steve Plater (2006 en 2007), Stuart Easton (2008-2010 en 2014) en Ian Hutchinson (2013) niet terug.
De plaats op het blok met de zegel van 12 Pataca's komt echter toe aan Michael Rutter, de Two Wheel King of Macau. De zoon van de zevenvoudig TT van Man winnaar Tony Rutter wist vanaf 1998 de Macau GP maar liefst acht keer op zijn naam te schrijven en stond in totaal 16 keer op het podium.

Michael rijdt hier op Renegade Racing Ducati 998 waarmee hij in 2003 in Macau deelnam. In de blokrand en op de FDC's vinden we de contouren en logo's van het circuit terug.


FDC met de zegels


FDC met het blok

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home