Fiets of Motorfiets

Iedereen heeft zo zijn favoriete zegeltjes in zijn collectie, en dus ook ondergetekende.
Persoonlijk ben ik altijd gecharmeerd van stilistische afbeeldingen, en dat is dan ook de reden dat ik ook een verzameling "onmogelijke" levende figuren (centaurs, engeltjes, Pegasus, etcetera) bijeenbreng, maar hier gaat het over motorfietszegels waarop geen echte motorfietsen staan.

Zo is de nummer één van mijn verzameling het bovenstaande zegel van Nieuw Caledonië, maar een goede tweede is het St. Vincent en Grenadinen zegel van 5 mei 1994, met de Disney-figuren Horace Horsecollar (Horatio Gareel) en Clarabelle Cow (mooie Klaartje Koe) op en in een zijspancombinatie.

Toen laatst geopperd werd dat het hier een fiets betrof, ben ik daar bovenop gedoken en heb het volgende gevonden.


Horace Horsecollar


Clarabelle Cow

Eerst even de persoonsfeitjes: Clarabelle was een bedenksel van Ubbe Eert Iwerks (ook de bedenker van Mickey Mouse) als vriendinnetje van Minnie Mouse. Ub werd als figuurbedenker ingehuurd door Walt Disney. Clarabelle verscheen voor het eerst in een tekenfilm in 1928: Steamboat Willie. In de beginjaren duurden de Disneyfilmpjes maar net zeven minuutjes, en Clara's optreden beperkte zich tot slechts een half minuutje.
Horace Horsecollar verscheen een jaar later op het doek, toen Mickey een boerenknecht speelde in de film Farm boy en Horace het ploegende zwoegende paard als maatje kreeg.


Still uit "Farm Boy"

Al snel werden de filmpjes met de blote dieren als onbehoorlijk gekwalificeerd en kregen de karakters kledingstukken aangemeten. Met kleren aan was Horace het vriendje van Mickey tot in 1932, toen die plaats ingenomen werd door de HillBilly: Goofy de hond.

Terug naar de zegel. In de in 1930 gepubliceerde tekenfilm "The Shindig" (Het Feestje) is Clarabelle het vriendinnetje van Horace en gaat hij haar van thuis ophalen op zijn (zeer simpel getekende) motorfiets, waar hij voor de gelegenheid een kruiwagen aan heeft gemonteerd om als zijspan te dienen.


Still uit "The Shindig"

Onnodig te melden dat het ding natuurlijk de nodige mankementen vertoont en milieuvervuiling veroorzaakt. Eenmaal bij de stal van C. aangekomen, waar zij in het door de rechter verboden erotisch boek "Three Weeks" uit 1907 ligt te lezen, gaan ze gezamenlijk op de combinatie op pad naar het feest.

Deze early tekenfilms zijn gemaakt in zwart/wit, maar als de Technicolor technologie eind jaren 30 echt doorbreekt met de Wizard of Oz besluit Disney om alle films opnieuw uit te brengen in kleur. En zie daar: onze afbeelding.
Het duurt dan tot 1934 voor er weer een motorfiets in een Disney film gebruikt wordt, als een vroege Donald Duck achter een honden-napper aan gaat, met Mickey aan het stuur en beide als diender. Helaas, nog geen zegel met dit fragment uit "The Dognapper".


Still uit "The dognapper"

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home