PostNL Artikelnummer: 360665

Op 23 mei 2016 vond de uitgifte plaats van het postzegelvel gewijd aan Ed van der Elsken.

Uitgifte PostNL Ed van der Elsken

Op het postzegelvel zijn negentien kleurenfoto's van de in 1990 overleden fotograaf afgebeeld. Deze uitgifte voegt voor ons MFN-ers maar liefst drie nieuwe Nederlandse zegels aan de collectie toe.
De aanleiding voor de uitgifte is de noodzakelijke restauratie van de 45000 kleurendia's van Ed van der Elsken die door schimmel zijn aangetast. Dit restauratieproject van het Nederlands Fotomuseum werd onder de aandacht van het grote publiek gebracht met een reizende tentoonstelling als onderdeel van De Parade, van 23 juni tot 28 augustus 2016. Eerst in Rotterdam, daarna Den Haag, vervolgens Utrecht en Amsterdam. Van der Elsken was een van de meest invloedrijke fotografen van Nederland en was huisfotograaf van het weekblad Avenue. Het grootste deel van de gebruikte foto's is afkomstig uit het eerste kleurenfotoboek (1977) van Van der Elsken: EYE LOVE YOU.

Voorkant van het boek EYE LOVE YOU

Op negen van de tien postzegels op het vel zijn steeds twee kleurenfoto's gecombineerd. Op de tiende postzegel staat naast de afgebeelde foto de titel van Van der Elskens bekendste kleurenfotoboek: EYE LOVE YOU. De foto's zijn geplaatst op een zwart vlak waardoor de indruk gewekt wordt dat het postzegelvel uit vijf filmstroken bestaat. Op de velrand staan bovenaan de handtekening van Van der Elsken en het logo van het Nederlands Fotomuseum.
Het vel is vormgegeven door het duo Stout en Kramer.
Hier de drie zegels die voor ons motormotievers van belang zijn:

De "Motorzegels" in de Ed van der Elsken uitgifte

Detail uit Ed van der Elskens foto "Rokjesdag"

Ik moet eerlijk bekennen dat de eerste zegel door mij eerst niet als motorfiets related was herkend, maar gelukkig hebben we meer speurders in de club.
Op de foto, "Rokjesdag" genaamd, zien we voor de tram net het voorwiel van een bromfiets verschijnen. De gele plaat op het voorspatbord is net te zien. De foto is gemaakt door van der Elsken voor de serie "Mijn Amsterdam". In 2012 gebruikte Cas Wouters de foto voor de voorzijde van het boek "De Jeugd van Tegenwoordig".

Op de tweede "motor"zegel is op de rechter foto een moeder met kind op de brommer in Amsterdam te zien. De foto is afkomstig uit de serie "Streetlife Amsterdam", geschoten in 1975.

Ed van der Elskens foto "Streetlife Amsterdam"

De bromfiets is van het merk BeRiNi, een naam samengesteld uit de voornamen van de makers BErnard Neumann, RInus Bruynzeel en NIco Groenendijk. Dit model dateert echter van na het faillissement van de Pluvier fabriek, die de bromfietsjes voor BERINI maakte.

Detail van Ed van der Elskens foto "Streetlife Amsterdam"

In 1964 kocht de Anker Kolen Maatschappij de rechten voor het motorblok, en liet onder andere bij Gazelle de bromfietsen samenstellen. Dit model is bekend onder de naam BERINI/Gazelle M48.

Op de derde zegel een foto van een stel stoere jongetjes op halve bromfietsen (waarvan enkele essentiële onderdelen missen) die op deze wijze indruk trachten te maken op hun vriendinnetjes. Dit is de enige voor ons van belang zijnde foto die ook in het boek "Eye Love You" is opgenomen.

Brommerfoto in het boek EYE LOVE YOU

Detail van Ed van der Elskens Brommerfoto in het boek EYE LOVE YOU

De voorste bromfiets is ooit een Batavus Bilonet 50 Whippet geweest (althans volgens het logo op de tank) en de brommert daarachter heeft totaal geen herkenningspunten meer. Het gedonder tussen deze kids zou plaats hebben in Noord-Holland.

Technische specificaties:
Zegelformaat: 36 x 25 mm
Tanding: 14 ½ : 14 ½
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: synthetisch
Druktechniek: offset
Oplage: 167000 velletjes
Drukkerij: Cartor Security Printing, Frankrijk

Met de FDC hebben we wel weer geluk, want hoewel door de NVPH de velletjes voor FDC's tegenwoordig over twee enveloppen verdeeld worden, staan al onze zegeltjes op de envelop met nummer 732.

FDC PostNL uitgifte Ed van der Elsken

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home