Naar 2000 op het Vrijheidsplein
De Millenniumwisseling was voor veel postdiensten het moment om middels postzegeluitgiften eens terug of vooruit te kijken in hun geschiedenis. Zo ook voor Maleisië.
In onze collectie kennen we allemaal wel de serie van 1 januari 2000 met de zegel waarop de ontwikkeling van het wegennet van Maleisië en de productie van auto's en motorfietsen onder de aandacht worden gebracht. De zegel werd behalve in grote loketvellen met vijf keer de serie (vier blokken van 2 bij 5 zegels plus één strook van 10 zegels naast elkaar) ook in een groot blok (A4 formaat) uitgegeven.
De hele uitgifte bestaat uit twee delen: een eerste uitgegeven op 31 december 1999 en de tweede dus op 1 januari 2000.
De FDC's werden ook op deze dagen afgestempeld, maar dat kon bij meerdere filatelistische kantoren in het land. Zo zijn er onder andere FDC's uit Kuala Lumpur, Melaka, Ipoh en Taiping bekend.
De standaard FDC
Tot zover dus niets nieuws. Tot ik halverwege het vorige decennium een FDC uit Taiping bemachtigde met daarop een extra stempeltje boven het 2000 logo.
Het stempeltje liet het motto van de Millenniumwissel in Maleisië zien: "Maleisië Vooruit", in eigen taal en Engels.
De FDC met extra stempel
Detail met het extra stempel
Uiteraard wilde ik graag weten waarom dit extra stempel gebruikt is en na wat speuren bleek dat er in de grotere steden van Maleisië georganiseerde Nieuwjaarsfeesten gehouden werden. Op enkele daarvan werden speciale stands van overheidsinstanties ingericht, waaraan ook de postdienst deelnam. In deze stands werden de postzegelvellen verkocht zoals wij die kennen. Op de aldaar ter afstempeling aangeboden FDC's werden extra aanduidingen geplaatst als bewijs dat ze daar gestempeld zijn. Tot op heden heb ik het extra stempel alleen op een Taiping FDC gevonden maar al speurende kwam ik een andere FDC tegen die op de avond en nacht van de jaarwisseling te Kuala Lumpur in de speciale stand is verkocht.
In Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië en een stadje met maar 2 miljoen inwoners, werd uiteraard ook een feest georganiseerd. Dat gebeurde op het Merdekka Plein (Vrijheidsplein) waar de beroemde 95 meter hoge vlaggenmast staat voor de deur van het Sultan-Abdul-Samat Paleis.
Het uit eind 19de eeuw stammende gebouw heeft een 40 meter hoge "staande klok" waarop het bereiken van het nieuwe tijdperk uitstekend gevolgd kon worden. De speciale FDC laat deze toren zien met de aftellende seconden en een groots vuurwerk.
Volgens mijn bron is deze FDC alleen maar verkrijgbaar geweest tot één uur 's nachts in de poststand op het Merdekka Plein. Diezelfde bron noemde terloops in zijn mail een speciaal vel dat ook alleen maar in de poststand te koop was geweest met een oplage van slechts 250 stuks. Mijn interesse was gewekt maar nergens op internet of op beurzen kwam ik zo'n bijzonder vel tegen. Tot ik in 2014 ineens op een site belandde met info over uitgiften van Maleisië, en daar las dat eind 1999 voor het eerst door de Maleisische post ongetande herinneringsvellen werden verkocht op speciale evenementen en presentaties. Na nog wat vertaalwerk en zoeken kwam ik bij een handelaar terecht die zei dat hij nog wel enkele van deze vellen kon bemachtigen. Uiteindelijk duurde het tot begin dit jaar (2016) dat hij me schreef een aantal van deze vellen te hebben bemachtigd. Hieronder zie je het vel.
Het vel toont links het al bij ons bekende blok en rechts de kloktoren met het belangrijke uurwerk op de twaalf uur stand. Daarboven een verklarende tekst over het paleis en de viering in twee talen. De vellen zijn nog niet op maat gemaakt waardoor de drukkersaanwijzingen nog in de velrand te zien zijn.
Of alle vertelsels hierboven waar zijn laat ik in het midden, want ik kan nergens anders een bevestiging van de aantallen of wijze van verkoop vinden. Feit is dat het een behoorlijk moeilijk te vinden item is. Uiteindelijk heb ik van de handelaar al zijn vellen (4) gekocht. Vanwege het formaat werd het pakket met een stevige verpakking waarschijnlijk aantrekkelijk voor de douane om op drugs te onderzoeken en bij aankomst zat er dan ook een begeleidende brief bij waarom de verpakking geopend en opgehouden was. Wel weer een leuk verhaaltje en poststuk bij de vellen natuurlijk. Helaas kwam door deze actie de doos ook bij de belasting in handen en werden de vellen nog wat duurder omdat er invoerrechten betaald dienden te worden. Toch zijn we blij dat we deze bijzondere vellen gevonden en op de kop getikt hebben.
Hans de Kloet
Naar boven - Terug naar vorige pagina - Home |