GGG

Het begon met postzegels waar je na wat krabwerk een spreuk op kon lezen. Niet lang daarna geurden de postzegels naar koffie of een roos als je er over heen wreef. Toen verschenen er postzegels met bergkristal en maansteen erin verwerkt. Geborduurde zegels, zegels van leer, gemaakt van kant en porselein. Recent verscheen er zelfs een glazen zegeltje, maar nu heeft Spanje weer iets geheel nieuws: koekjeszegels. Voor Kerstmis 2016 heeft de 300 jaar oude Correos de Espagna een "Goudstaaf" uitgegeven met daarin 12 koekjeszegels. De zegels zouden wel een beschermende verpakking hebben, maar hoe ze zich houden bij fanatiek stempelende of hongerige postbeambten???

Koekjeszegels Spaanse post

Wil je een koekjesgoudstaafje aanschaffen, dan kan dat alleen samen met een set van zes voorgefrankeerde kerstkaarten voor de "aanbiedings"prijs van € 25,-.

Van ons Canadese lid Dr. Kaboom (David Ashcroft) ontvingen we een nieuwtje "zonder motorfiets". Hij meldde ons een Russische postzegel die op 27 september 2016 uitgegeven is ter gelegenheid van het 100 jaar bestaan van de wapenfabriek Degtyarev te Kovrov, een stad in de Russische oblast Vladimir, ongeveer 250 kilometer ten oosten van Moskou. Op de zegel rechts een sculptuur van de wapens die in de fabriek gemaakt worden en links de voorgevel van de oude fabriek.

Postzegel Rusland tgv. 100 jaar Degtyarev

De fabriek werd in 1916 door een Deens consortium opgericht als de Kovrov machinegeweer fabriek, met als directeur V.A. Federov (uitvinder van het machine geweer).

Kovrov machinegeweer fabriek

Na de tweede Wereldoorlog werden al, naar voorbeeld van de Duitse DKW, motorfietsen voor het leger gemaakt. In 1949 stopten de Denen met de fabriek en Alexander Degtyarev (uitvinder van het antitank wapen), een goede ontwerper, zorgde ervoor dat de Russen de fabriek een doorstart lieten maken. De fabriek ontwikkelde zich tot maker van gebruiksartikelen. Naast de wapens maakten ze huishoudelijke voorwerpen als emmers, gieters, meubelen, naaimachines, verpakkingsmachines, enzovoorts. Er werden motoronderdelen gemaakt voor onder andere de Voshkod en de ISH, en in 1950 werd onder de eigen merknaam Kovrovec een succesvol motorfietsmodel van 175 cc ingevoerd. Inmiddels is de naam van de fabriek gewijzigd in Z.I.D. wat zoiets betekent als "Fabriek vernoemd naar Degtyarev", en maken ze in samenwerking met het Chinese motormerk Lifan vele modellen. In totaal hebben al meer dan 8 miljoen motorfietsen, bromfietsen en scooters de fabriekspoort verlaten. Enkele modellen zijn de kloon van de Lifan V-twin van 250 cc, de Dune terreinmotorfiets en de transporter van Mokiko.

Lifan 250cc V-twin kloon

Dune terreinmotorfiets

Mokiko transporter

Beter laat dan……
Onlangs werd op internet een reclameschrijven van de Portugese Post CTT te koop aangeboden. De reclame was voor een boek over de Portugese bromfiets industrie.

Flyer boek Portugese post

Op de flyer een ingedrukte Port Betaald afbeelding:

Port Betaald

Natuurlijk herkennen wij als motorfiets-motiefverzamelaars direct de afbeeldingen op de kaft uit de op de 4 juli 2007 uitgegeven serie bromfietsen van Portugal. In het boek bevindt zich ook deze serie en bijbehorend blok.
Maar…… het boek werd pas op 1 juni 2015 uitgegeven. Een beetje (acht jaar) later dus dan de set zegels. Waarom er tussen de zegels en het boek zoveel tijd zit……?? Het boek, Motorizadas 50 CC Portuguesa, heeft een oplage van 4000 stuks en kost € 35,-.

Boek over Portugese 50cc motoren

De schrijver, Pedro Pinto, belicht in verschillende hoofdstukken de ontwikkeling van de bromfiets in Portugal en besteedt een groot gedeelte aan de gebrommificeerde postdienst.

Boek over Portugese 50cc motoren

Naar aanleiding van het berichtje over het "Balletje" van postzegels in Boys Town (NB 117) meldde Peter Fidder ons een soortgelijke postzegel-gadget in ons eigen land. In Barneveld in het Pluimveemuseum bevindt zich een ongeveer 75 cm groot ei van postzegels. Een stuk korter reizen voor de liefhebbers.

Postzegel-ei in pluimvee museum Barneveld

Het PostNL gebouw in Veenendaal is het duurzaamste gebouw in Nederland, althans in 2009. Het was het eerste distributiecentrum van PostNL (toen nog TNT geheten), geopend op 27 oktober 2008, dat volledig CO2-neutraal is. Wat moeten wij MFN-ers daar dan mee?
Nou, bij zo'n gebouw kun je natuurlijk niet aan komen rijden met een rokende en knorrende scootbrommert. Vandaar dat er ook in Veenendaal getest werd met verschillende elektrische scooters voor gebruik in de bezorging, en zo'n test-scooter vonden we op de MFN NB PPZ gebruikt om de Nieuwsbrief nr. 116 bij jullie te krijgen. Dus zomaar een weetje.

MFN Nieuwsbriefzegel met elektrsiche postscooter

Elektrische scooter TNT Post

Op de clubmiddag wist André Sierink te vertellen dat hij het zegel van Togo (zie nieuwtjes in NB 116) als bouwdoos heeft. En ik geloof dat hij gelijk heeft.
Met wat gefröbel heeft de "ontwerper" van Stamperija de afbeelding op de doos van de BMW Racing Motorcycle Model Kit No. 3800-98 van Ideal Toy Corporation omgetoverd tot een postzegel.

BMW Racing Motorcycle Kit Ideal Toy Corporation

Het plaatje van de motorfiets (met zijspan) hieronder is afkomstig van het blok Elvis Presley, uitgegeven in 2006 door Guinee Bissau.
Ik zou graag willen weten welk merk en model dit is. Kun jij me helpen??

Postzegel Guinee Bissau met onbekende motor

In NB 116 konden jullie de Turkse zegel ter gelegenheid van de opening van het postmuseum bewonderen. Inmiddels hebben we meer duidelijkheid over de zegel met de vreemde vorm.
Op 23 oktober 2013 vierde het Postmuseum zijn eerste verjaardag, en ter gelegenheid van dat heugelijke feit werd een filatelistische serie van drie items uitgebracht: twee postzegels en…… een antwoordcoupon.

Turkse postzegels Postmuseum

Antwoordcoupon Turkije postkuseum

Nu waren de zegels voor ons thema niet zo van belang, maar de antwoordcoupon toont onder andere een postbesteller op een scooter.
De ontvanger van zo'n antwoordcoupon kan op het postkantoor in een ander land de tegenwaarde aan postzegels ontvangen, ter frankering van een antwoord aan de toezender. Elk land aangesloten bij de U.P.U. moet deze coupons accepteren.
Deze speciale Turkse uitvoering is uitgereikt aan bezoekers van de 1-jaar viering in het museum, en voor verzamelaars te koop bij de filatelistische dienst in Turkije.
De coupon is vervat in een fraai uitgevoerde portfolio met informatie over de geschiedenis van de posterijen in Turkije en informatie over het museum. Voorop de portfolio een in koper uitgevoerde afbeelding van de jarige job.
Er zijn 10000 exemplaren van de portfolio gemaakt.

Portfolio geschiedenis Turkse post

28 juni 2016 gaf de Russische post de in de vorige NB gemelde postkaart uit met het straatbeeld waar de scooterrijder net de zebra passeert. In deze set met als thema Verkeersveiligheid zit dus de kaart, en een zegel met een kind in een autostoeltje. De zegel is voor ons dus niet interessant, en de normale FDC laat in het stempel een gevarendriehoek zien.
Maar er is ook een FDC in omloop met een andere illustratie, ter gelegenheid van 80 jaar Gemotoriseerde Inspectie van het Ministerie van Binnenlandse zaken. Daarop is aan de rechterkant een rij auto's te zien en aan de linkerzijde een rijtje zijspan motoren, vermoedelijk Ural's, met hun berijders.

FDC Rusland 80 jaar gemotoriseerde Inspectie Binnenlandse Zaken

Afbeelding FDC

Stempel tgv. 80 jaar gemotoriseerde Inspectie Binnenlandse Zaken

Deze dienst is gevestigd in Veliky Novgorod. Er zijn enveloppen met een extra stempel, geplaatst in het kantoor van deze dienst, met het getoonde bijzondere stempel als extra.

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home