Sierra Leone Specials

Op de laatste uitgifte van Sierra Leone staan 5 futuristisch uitziende motoren afgebeeld. In eerste instantie dacht ik dat dit fantasie motoren waren, maar omdat er namen bij staan ben ik toch eens wat gaan Googelen en bleken het allemaal bestaande motoren te zijn. 4 ervan zijn conceptmotoren, maar 1 bleek zelfs een interessante special te zijn die zo te koop is.
Eerst maar eens het blokje van 4 zegels:

Linksboven de Metalback, een ontwerp van auto ontwerper Jordan Meadows met een V4 motor die loopt op biodiesel. Het frame is een monocoque-constructie van gerecycled aluminium. Het is me niet duidelijk of deze motor echt gebouwd is, of slechts op tekeningen bestaat.

Rechtsboven een extreme chopper op basis van een 1991 Harley-Davidson Sportster, ontworpen door Art of Racer. van de oorspronkelijke HD is echter niet veel meer te herkennen.

Linksonder staat de IZH Hybrid Concept uit 2012. Duidelijk een concept gezien de futuristische specificaties: een motorblok dat half uit kunststof is opgebouwd, als extra een 60 kW (75 pk) elektromotor in het achterwiel, 2 air bags, gebruik van nachtzicht camera's en automatische afstandsregeling tot de voorganger.

Grappig is de naam, die geleend is van het Russische concern IZH. Hoewel in de westerse wereld vrijwel niet bekend, heeft dit concern tussen 1927 en de 90-er jaren niet minder dan 11 miljoen motoren gebouwd! Enkele IZH producten die in Nederland wel bekend zijn, zijn de Jupiter en Planeta motoren, die tot in de 70-er jaren door Henk Vink werden geïmporteerd. Daarnaast is het concern ook de producent van de beruchte Kalasnikov wapens.

Rechtsonder tenslotte een conceptmotor uitgerust met een V4 motor die is afgeleid van de Ferrari Enzo V12. Ondanks de naam heeft Ferrari hier niets mee te maken, maar is dit concept ontworpen door de Israëlische designer Amir Glinik. De vormgeving lijkt wel duidelijk geïnspireerd door de Ferrari auto's.

Dan het blokje met 1 zegel:

Op de blokrand weer de HD Sportster chopper. Op de zegel staat de Magpul Ronin. Ik had daar nog nooit van gehoord, maar het blijkt een door-ontwikkeling te zijn op basis van het laatste model van Erik Buell, de EBR 1125R. De firma Magpul had na het faillissement 2 stuks gekocht om deze om te bouwen tot een concept bike naar eigen idee. Als naam werd gekozen voor "Ronin",  de benaming voor een Japanse Samoerai krijger die zijn meester kwijtgeraakt is.


De EBR 1125R....


wat Magpul er van bewaarde....


en het eindresultaat: de Magpul Ronin

Omdat het concept erg aansloeg werd besloten een kleine serie op te zetten. Er werden 45 Buells bijgekocht, om uiteindelijk een serie te bouwen van 47 Ronin. Elk van deze motoren draagt de naam van 1 van de 47 Ronin uit een bekend Japans verhaal. Voor de liefhebbers zijn nog enkele van deze motoren te koop, voor prijzen vanaf 38.000 US$ af fabriek in Denver. Met de Nederlandse BPM en BTW erbij zal dit al gauw zo'n 47.000 euro worden.

Paul Essens

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home