Motobot gaat vreemd

Onlangs heeft Stamperija 2 blokjes van Centraal Afrikaanse Republiek uitgegeven (zie NB 116) waarop onder andere "Motobot" afgebeeld is.


Motobot op de meest linker zegel

Motobot is ontwikkeld door Yamaha Motor Corporation en voor het eerst getoond op de Tokyo motorshow in 2015. De naam "Motobot", een samentrekking van de woorden "motor" en "robot", geeft al aan wat het is: een robot die in staat is om motor te rijden. Het is de bedoeling dat hij in de toekomst kan worden ingezet voor het testen en ontwikkelen van motorfietsen, zonder daarbij invloed van menselijke factoren te hebben.


Motobot in actie op een Yamaha R1

Op dit moment kan Motobot rechtuit rijden, slalommen en bochten nemen met snelheden tot 100 km/uur. In 2017 moet hij in staat zijn om zelfstandig over een circuit te rijden, met snelheden over 200 km/uur. Yamaha coureur Valentino Rossi heeft Motobot al uitgedaagd voor een wedstrijd, zie ook het filmpje op Youtube:
www.youtube.com/watch?v=4dUb5T7DU-Q.
Vanaf 2020 denkt Yamaha dat Motobot al bruikbare ontwikkelingsresultaten op gaat leveren.


Valentino Rossi daagt Motobot uit

Motobot heeft een menselijke gestalte, en kan de motor bedienen met zijn handen en voeten. Daardoor kan hij in principe op elke standaard motorfiets rijden. De enige aanpassing is dat de motor uitklappende steunen of zijwieltjes moet hebben voor wegrijden en stoppen, Motobot kan blijkbaar (nog?) niet zelf met zijn benen de motor overeind houden.


De linker "hand" van Motobot

Logisch dat zo'n interessante ontwikkeling ook op een postzegel terecht komt! Bij nadere beschouwing blijkt er echter wel iets vreemds aan de CAR uitgifte te zijn.
Op internet zijn vele foto's en filmpjes van Motobot te vinden, steeds op een Yamaha R1. Er zijn weliswaar ook enkele foto's waar hij op een Honda Fireblade zit, maar als je goed kijkt blijkt dat dit niet de echte Motobot is, maar een mens in Motobot pak.


Motobot imitator op Fireblade

Op de postzegels zit Motobot echter niet op een R1, en zelfs niet een Yamaha! Op het blokje met 1 zegel is dit duidelijk, want naast de motor staat "Aprilia FV2 1200". Even Googelen leverde op dat dit een conceptmodel van Aprilia is, geïntroduceerd op de motorbeurs van Milaan in 2007.


Aprilia FV2 1200 concept motorfiets

Hans zag nog een link tussen deze Aprilia en Yamaha, omdat het motorblok mogelijk door Yamaha ontwikkeld zou zijn. We hebben dat echter niet meer terug kunnen vinden, alle bronnen op internet schrijven dat het motorblok een eigen Aprilia ontwikkeling is, gebaseerd op het motorblok van de Dorsoduro 1200. En inderdaad lijkt het motorblok daar sprekend op.
Op de zegel in de strip van 4 staat alleen Yamaha Motobot, geen merk en type van de motor:

De vorm van de kuip en de enkelzijdige swingarm (nog nooit door Yamaha gebruikt, zelfs niet op de GTS1000 met enkelzijdige voorwielophanging) lijken echter op geen enkel Yamaha model. Wat het dan wel is? De kuip doet me denken aan een Ducati Panigale, maar is in details anders.
Al met al lijkt het me dat hier sprake is van artistieke vrijheid van de tekenaar, die Motobot naar eigen inzicht op willekeurige motorfietsen geplaatst heeft. Of zou Motobot in zijn vrije tijd wat bijklussen bij andere motorfabrikanten?

 

Paul Essens

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home