De straatjes van Macau

Eerst maar eens even wat info over Macau. Macau is een stadsregio van China met een grote mate van zelfbestuur, gelegen aan de uitmonding van de Xi-Jiang (West Rivier) in Zuid-West China. Het bestond uit één schiereiland, Macau, en twee eilanden, Coloane en Taipa. De laatste twee zijn door inpoldering en dammen inmiddels vergroeid tot één.
Het heeft binnen China de status bekend als "één land, twee systemen", net als het nog geen 70 kilometer verderop gelegen Hongkong. Officieel luidt de naam "Speciale Administratieve Regio Macau van de Volksrepubliek China".
Het is het dichtstbevolkte gebied van de wereld met bijna 20.000 inwoners per vierkante km.
In de 16e eeuw waren het de Portugezen die als eersten voet aan land zetten, dicht bij de tempel met de naam Ma'a Gok, wat zij uitspraken als Macau. Op 20 december 1999 werd het land losgelaten door Portugal met de garantie van China dat het over 50 jaar (2049 dus) geheel zelfstandig zal zijn.
Natuurlijk kennen we al postzegels met motorfietsen van Macau vanaf 1962 (en dan vooral die van de Grand Prix) maar dat zijn dus nog zegels onder Portugees vaandel. Vanaf 20-12-1999 is de naam op de zegels ook "Macau-China".
In 2002 brengt de post dan de eerste definitief serie postzegels uit. Definitives zijn postzegels zonder vastgestelde eindgeldigheid, anders dan bij commemoratives waarvan bij uitgifte al bepaald is tot wanneer ze verkocht worden. Die eerste definitives, handelend over milieuzaken, werden in 2008 opgevolgd door een serie over werelderfgoed in Macau. En nu dan de derde serie (22 september 2015, reeds gemeld in NB 115), met afbeeldingen van oude straatjes en steegjes in Macau. De serie is opgebouwd uit twee sets van elk vier zegels, één voor gebruik binnen Macau en één met waardes voor verzending in China. De eerste set omvat waarden van 2.00, 3.00, 4.50 en 5.00 Patacas in een oplage van 500.000, en de "vasteland" serie waarden van 2.50, 3.50, 4.00 en 5.50 in een oplage van 300.000. Twee zogenoemde Short Series dus, maar wel als één uitgegeven.
De ontwerper, Mr. Lei Tak Seng, koos voor acht straatjes en steegjes met een speciale betekenis in de geschiedenis van Macau.
In de smalle straatjes van de Portugese oud-kolonie is de scooter het favoriete vervoermiddel. Je komt ze er tegen in alle vormen en maten en er is zo goed als geen Google Streetview plaatje van Macau waar geen scooter op te zien is. Uiteraard mocht deze tweewieler dus ook niet ontbreken op de zegels, en op twee van de zegels staan ze dan ook afgebeeld.
De eerste is de zegel van 5.00 patacas. Hierop de Rua da Erva. De naam, Straat over Erven, zegt het eigenlijk al: het is niet meer dan een pad dat door de achtertuinen van de huizen loopt. Op de zegel is dan ook als straat de Rua da Barca te zien en om aan te geven waar het pad loopt is op de zegel aangegeven waar het zich bevind.

Samen met Google ben ik op de trap geklommen en van boven af ziet de straat nu er zo uit:

De andere zegel is die van 5.50 patacas. Die toont de Calcada cas Verdades (Weg van de Waarheid), zo genoemd omdat hier vroeger de prefect recht sprak.

Ook dit plaatje is met Google terug te vinden:

Verzamel je ook de maximumkaarten van deze uitgifte, dan heb je een extraatje.
Uiteraard staan de twee al genoemde plaatjes ongeveer ook op de maximumkaarten, en op die van de 4.00 patacas zegel staat wel de straat afgebeeld, de Calcada Ambaixador waar de Portugeese Gezant woonde in het Longhouse, maar gezien vanaf de andere kant dan op de zegel. Op de straat ook nu weer een scootertje.

Van elke uitgifte brengt de Macau-postal-service ook een informatiebrochure uit, of dachten jullie dat ik dit allemaal uit mijn hoofd wist?

  
Klik op de afbeeldingen voor een grotere weergave

De brochures zijn voorzien van de serie met speciaal eerste dag stempeling.
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

Hans de Kloet

 

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home