GGG

Balletje, BALLETJE!

In de USA is alles groter, zelfs de postzegelballen. Postzegelballen??? Ja heus.
In Nebraska begon de Boys Town Stamp Collecting Club in 1953 met het plakken van postzegels op een golfballetje. Al in 1955 bereikte de bal zijn huidige formaat en riep Ripleys, de Amerikaanse tegenhanger het Guinness recordbook, het ding uit tot de grootste bal, gevormd door postzegels, ter wereld. De bal is te zien in het bezoekerscentrum in Boys Town. Het gevaarte heeft inmiddels een doorsnee van 32 inch (81,3 cm), weegt 600 pounds (272,2 kg) en naar schatting zijn er 4.655.000 postzegels in verwerkt.
Het is verboden nog meer zegels erbij te plakken of die ene zegel die je net mist er vanaf te peuteren.
Ook het "schilderij" in de achtergrond is helemaal van postzegels gemaakt.

Green Machine

In de USA is de markt voor eerste dag poststukken veel groter dan aan deze kant van de oceaan. Veel "thuisfabrikanten" besteden vele uurtjes aan het maken van de meest exclusieve enveloppen. Eén van de mogelijkheden is het zelf vouwen van enveloppen van reclamepamfletten of pagina's met reclame uit tijdschriften.
In 2005 werd door US-Post een tribute aan Jim Henson, de vader van de Muppets, uitgegeven. Onlangs kon ik een leuke FDC van deze uitgifte met ons thema op de kop tikken. De envelop is gevouwen van een brochure van Collectables Today en toont Kermit (The Frog) op een chopper. Het is een plaatje van een beeldje genoemd "Lean Green Fly-Eating Machine".

De FDC is gemaakt door John Ranto, een bekend fabrikateur van FDC's sinds 1960. Hij was lifetime lid van de American First Day Cover Society (AFDCS) en maakte van de zelf gevouwen FDC's altijd maar één tot vijf exemplaren voor zijn eigen verzameling.


Het beeldje zelf

Tengedeng

Al in NB 78, héééul lang geléé, werd de zegel van Teresa Teng uit het grote vel van Grenada (1995) door Nico gemeld.

Telkens als ik het zegel zag, vroeg ik me af hoe dat toch met dat plaatje zat. Een tijdje terug surfte ik op internet zomaar ineens tegen een plaatje aan dat me de oplossing bracht.
Het plaatje was de hoes van een cd-tje van Mevrouw Teng. De cd heet: Chang Huan (Love's Atonement = Liefde tegen betaling), naar één van haar bekendste liedjes. Zowel op de voorkant als op de achterkant staat een zelfde soort foto als op het Grenada zegel.
Teresa was een gevierd zangeres in China en Taiwan. Zij werd geboren in 1953 en stierf aan astma in 1995, het jaar van de uitgifte van de zegels. Ook al staat dat nergens vermeld op de uitgifte (of misschien wel in het Chinees), het is dus een memoriaal uitgifte. Teresa was vooral bekend omdat ze oude gedichten in moderne versies zong in het Manderijns en Kantonees.

Aan de muur een Vespa scooter. Helaas heb ik niet kunnen achterhalen waar de foto genomen is.


Voorkant van de CD hoes


Achterkant van de CD hoes

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home