Zegelstrook Argentinië

Argentinië gaf op 29 mei 2010 een zegelstrook met 12 zegels uit, met een cartoonachtige afbeelding. Maar het is niet zomaar een tekening. De stroken tezamen vormen een overzicht van de geschiedenis van Argentinië vanaf 1810.
In 2008 vroeg staatssecretaris José Nun aan kunstenaar Miguel Rep om op de Boekenbeurs een kunstwerk te maken ter gelegenheid van het twee jaar later te vieren feest van 200 jaar Republiek.

De tekening, die tweehonderd jaar geschiedenis toont op veertien meter muur, werd voltooid om te presenteren tijdens het Tweede Argentijnse Congres van Cultuur, gehouden in San Miguel de Tucumán, van 16 tot 19 oktober 2008.
Tijdens het tekenen kon het publiek zaken van belang aangeven die op het kunstwerk in de tijdlijn geplaatst werden. Belangrijke feiten werden groot afgebeeld en minder belangrijke wat kleiner.
Op de strook zegels ter gelegenheid van 200 jaar Argentinië zien we de tekening geheel gereed afgebeeld.


Klik voor een grotere afbeelding.

Op één van de zegels vinden we de "Dwaze Moeders", zo genoemd omdat ze in stil protest meer dan 30 jaar lang één dag in de week in stilte rondliepen met een foto van hun vermiste kind op het Meiplein. Op de achtergrond de skyline van Buenos Aires met daar voor de op palen gebouwde snelwegen door de stad. Op die weg een motorrijder.


De snelweg met motorrijder

Iets verder in de tijdlijn komen de opbouw van het land, de educatie en de industrie aan bod. Daar ook een tekening van een off-the-road achtige motorfiets. Nu telt Argentinië nog maar twee echt eigen motormerken, Zanella en Motomel, maar in het verleden hadden vele motorfabrikanten uit Europa er fabriekjes (zoals Vespa, Gilera, Triumph, BMW (Isetta) en Cossack). Nu bouwen vooral de Japanse merken als Honda en Suzuki er nog steeds motorfietsen.


De zegel met de off-road motor


De 2 zegels met motoren

De tekening en de wand bevinden zich heden ten dage in de bibliotheek van Buenos Aires, maar als je er in geïnteresseerd bent, kun je hem in zijn geheel bekijken en de details lezen op:
www.muralbicentenario.encuentro.gov.ar


De tekenaar bezig met de snelweg

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home