Een pauselijke folder

In 2016 viert de FMI (Federazione Motociclistica Italiana) een feestje. Ze vieren het feit dat deze club van motorrijders 70 jaar bestaat. Nu is het zo dat de FMI al veel langer bestaat. In 1911 wilde ook Italië meedoen aan de hype om een landelijk motorfietskampioenschap te hebben, en na de stichting van de Moto Club Italia op 29 april werd op 8 oktober de eerste wedstrijd verreden. In 2011 werd daarom al eens het 100 jarig bestaan gevierd.
In 1932 werd de club Koninklijk en veranderde de naam in: Reale Moto Club d'Italia.
Na de oorlog werd in 1946 tijdens een speciale ledenvergadering in Montecatini de huidige club FMI opgericht, met Milaan als vestigingsplaats. Bij de Italiaanse motorrijders werd deze naam afgekort tot Federmoto en nu word deze betiteling algemeen omarmd.
Gedurende heel 2016 staan er verschillende evenementen op de kalender, bijna allemaal op internationale motorsportevenementen.
Op 20 februari werd de rij evenementen geopend met een zegening van de FMI en haar leden door paus Franciscus op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan te Rome.

Op het plein verzamelden zich een 7500 motorrijders en nog een paar duizend belangstellenden die de zegen kregen. Onder hen grote namen als Loris Capirossi (drie keer wereldkampioen in de MotoGP), Antonio Cairoli (acht keer wereldkampioen motorcross), David Philippaerts (FIM Motocross World Champion in 2008), John Hall (vijf keer wereldkampioen enduro) en Alex Salvini (wereldkampioen enduro in 2013).
De Italiaanse post liet dit heugelijke gebeuren niet onopgemerkt voorbij gaan en bracht een speciale herinneringsfolder uit met motorfiets afbeeldingen en twee speciale maximum-kaarten met bijzondere afstempeling. De folder laat aan de voorzijde verschillende vormen van motorfietsgebruik zien, met op de achtergrond een silhouet van de Sint-Pieterskerk.

Binnenin twee postkaarten. Op de eerste kaart een aantal afbeeldingen uit de oude doos: onder andere een foto van 3 juni 1950, de dag waarop Paus Pius XII in zijn jubeljaar de FMI-leden zegende. Deze kaart is gefrankeerd met een zegel van paus Franciscus, gewijd aan het huidige Jaar van Barmhartigheid, uitgegeven op 7 december 2015.

Het speciale stempel, gebruikt op beide kaarten, laat het logo van de FMI zien:

De tweede kaart laat foto's van recentere datum zien. Hierop paus Johannes Paulus II, 5 juni 1982, de dag waarop de FMI naar het Sint-Pietersplein toog om hem zijn lidmaatschapskaart af te leveren. Bij die gelegenheid kreeg de paus een Maglia Azzurra, het officiële blauwe sportshirt van de FMI, met nummer 1 en van het motorblad MOTITALIA een rode AGV helm. Op deze kaart ook een foto van de binnen de FMI-gelederen ruim vertegenwoordigde scooter afdeling. Het zegel op deze kaart is dat van het 100 jarige Olympisch comité van Italië, waar de FMI nauwe banden mee heeft.

De folder is genummerd en heeft een oplage van 5500 stuks.


Kaart met nummer

 

Hans de Kloet

 

Naar boven   -   Terug naar vorige pagina   -   Home